Dabik: Ilyen egy vérfagyasztóan profi propaganda

Propagandamagazinjában mutatta be az Iszlám Állam, hogy miként robbantották fel az orosz utasszállítót, emellett bejelentették azt is, hogy kivégezték kínai és norvég túszukat. De milyen valójában a többek közt angolra is lefordított terroristakiadvány?

A Dabik nevű magazin egy észak-szíriai településről kapta a nevét, melyet az Iszlám Állam a végítélettel kapcsol össze, úgy tartják, az iszlám erői itt fogják legyőzni döntő ütközetben a kereszténységet, vagyis jelen esetben gyakorlatilag a nyugati világot (az eredeti jövendölés Rómáról szólt). Dabik városa korábban egyébként valóban adott már helyt jelentős horderejű csatának, 1516-ban itt vívott meg egymással az Ottomán Birodalom és a Mameluk Szultánság.

Az Iszlám Állam magazinjának alapvető célja az új hívek toborzása, látszik rajta, hogy jó minőségű kiadvány, számos nyelvre, így angolra is lefordítják, középpontjában többek közt az egység, a dzsihad és az „igazság keresése” (manjah) áll. Természetesen az egyik üzenete, hogy az Iszlám Államot állítja be az iszlám hit gyakorlatilag egyetlen legitim képviselőjének, folyamatosan ostorozva például a síitákat, mérsékelteket, de még az al-Kaidát is. Vagyis aki nincs velük, az ellenük van, legyen az keresztény (vagy keresztes, ahogy ők hívják), zsidó vagy szekularizált muszlim.

Egységes világnézet

A Dabik abban tér el többek között az al-Kaida által már régebb óta kiadott, Inspire nevű rendszeres összeállítástól, hogy nem pusztán a terrorcselekmények elkövetéséhez ad iránymutatást, hasznos tanácsokat, hanem átfogó képet akar adni az Iszlám Állam világnézetéről is. Jóval mélyebbre ás le a konkurenciánál, többek közt a muszlim vallásból akarja levezetni a terrorszervezet által vágyott kalifátus erkölcsi alapjait, és minden hívő muszlimot annak támogatására próbál rávenni. Harleen K. Gambhir, az Institute for the Study of War kutatója szerint a Dabik az Iszlám Államot úgy mutatja be, mint ami nemcsak egy egyszerű terrorszervezet, inkább egy előállam, amely kísérletezik, hogy miként vívhatja ki a világ figyelmét és szélesítheti ki támogatói körét a világ muszlimjai között. A dzsihadisták katonai sikereit vagy éppen egy véghezvitt terrortámadást úgy akarnak bemutatni minden esetben, mintha az Allah jóváhagyásával, sőt az ő akaratából történt volna. A magazin különlegességét az adja, hogy mindeközben a nagy, hagyományos hírmagazinok eszköztárát alkalmazza, amely bizarr elegyét eredményezi a szélsőséges nézetek propagálásának és a világ liberálisabb felén kiforrott sajtótechnikának.

„Azt hitték, erődjeik megvédik őket Allahtól, de Allah onnan sújtott le rájuk, ahonnan nem számítottak rá” – így vezették fel legújabb számukat, amiben a párizsi terrortámadásokról is beszámolnak, az idézet is a franciákról szól. Az, hogy ez a legújabb szám szerdán már meg is jelent, és bemutatják a múlt pénteki támadást, jól jelzi, hogy ezeket a kiadványokat viszonylag rövid időn belül rakják össze, vagyis – a látvány mellett – ez is azt mutatja, hogy a mögötte álló csapat meglehetősen profi.

Hírdetés

A többi hír

A sajtó a legutóbbi számból érthető okokból azt a két anyagot kapta fel, amelyek közül az egyik azt taglalja, miként robbantották fel nemrég az orosz utasszállító gépet, a másik pedig egy kínai és egy norvég túsz kivégzését hirdeti ki. Szerdán komoly vihart kavart, hogy az Iszlám Állam a Dabikban közzétett leírása szerint az orosz gép megsemmisítéséhez használt, rögtönzött robbanóanyagot egy ananászlé fémdobozába rejtették el.

Fotó: Dabiq

 

A lapban szerepelő két túszt egyébként már az előző kiadásban (még élve) is bemutatták, egy-egy egész oldalas hirdetésként, elérhetőséget is megadva azoknak, akik ki akarják fizetni az értük követelt váltságdíjat.

A lapszám egyébként megemlékezik az aktuális helyzetről a különféle harctereken, illetve nagyobb terjedelemben értekezik az Aszad-rezsim jelenlegi helyzetéről.

Az Iszlám Állam propagandalapja már csak azért is veszélyes, mert – ahogy arról már számtalan cikk született – nyugaton óriási probléma a fiatalok radikalizálódása: már több ezren csatlakoztak közülük a Közel-Keletet feldúló terrorszervezethez, és az is nagyon komoly veszélyforrás, hogy többen visszatérnek a kiképzés után Európába, potenciális elkövetőként a későbbi merényletekhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »