Czibere elismerte, siralmas állapotok voltak a gödi Topházban

Czibere elismerte, siralmas állapotok voltak a gödi Topházban

Amit a gödi Topházban látni véltek, az nincs, a leleplező fotókat pedig engedély nélkül készítették – május 10-én még ezzel lökte vissza Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) korábbi jelentését, ami szerint embertelen körülmények között tartják és bántalmazzák is szociális otthon fogyatékkal élő lakóit.

A hitetlenkedést némileg hiteltelenítette, hogy Czibere államtitkársága az MDAC május 4-i jelentése után azonnal vizsgálatot indított a szociális intézménynél, közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket – a Topház fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pedig azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját.

Csütörtökön aztán kiderült, hogy a civil jelentésnek mégis csak volt alapja: a kormányközeli Origó írta meg elsőként, hogy Czibere minisztériuma lezárta a vizsgálatot, és súlyos hiányosságokat tapasztalt a gödi intézményben.

http://mno.hu/

A jelentés aggályosnak tartja a túlzsúfoltságot. Az Origó egyenesen Cziberére hivatkozik, mint írják, az államtitkár szerint

az intézményben maximum 198 fogyatékos személy lakhatott volna, ennek ellenére összesen 220 ember lakik az otthonban. És azt az előírást, sem tartják be, hogy egy szobában maximum négyen lehetnek. Sok helyen 5-6 ágy van.  

A minisztérium jelentése ezen felül az intimitás hiányát is kiemeli: a szobák ajtajáról hiányoznak kilincsek, a vécékről az ülőkék, és több helyen zuhanyzófüggöny. Több szoba nagyon rossz állapotban volt, az intézmény belső terei pedig sivárak, lelakottak, ingerszegények – annak ellenére, hogy a Topház finanszírozása az egyik legjobb Magyarországon, az egy lakóra jutó éves gondozási költség az országos átlag fölött volt.

Hírdetés

Az otthonban eddig nem volt állandó háziorvos sem, a gyerekeket és a felnőtteket sokszor nem külön helyezték el, és ugyanez igaz az enyhén és a súlyosan értelmi fogyatékosokkal kapcsolatban is. 

Ezeket a problémákat részben az is okozta – írja a portál –, hogy a civilszervezet jelentése előtt néhány hónappal érkezett új vezető kinevezése után többen felmondtak, összesen 17-en. Ez azért is jelentett komoly problémát, mert olyan szakemberek mentek el, akikkel a fogyatékos emberek korábban jó kapcsolatban voltak, egy új emberrel pedig nehezen kerülnek kapcsolatba. Ráadásul a személyzet létszáma már az új vezető érkezése előtt sem volt ideális.

Azt korábban az otthonban élők hozzátartozói is jelezték, hogy higiéniai problémák vannak, az ott lakók ruháit a mosás után rendszeresen összecserélik, és több ápoltra jutott egy-egy fogkefe.

A minisztérium a jelentéshez egy 30 pontos intézkedési tervet is csatolt. Ezek közül szinte az összes azonnal érvénybe lép, néhányat pedig legkésőbb szeptember elejéig be kell vezetni.

Czibere Károly egy szerdai sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy egyelőre nem zárult le a Topház-vizsgálat, és annak eredményeit össze fogják vetni az témában készített ombudsmani jelentéssel.

Székely László ombudsman egyébként döbbenetes és riasztó körülményekről írt beszámolójában: eszerint az ellátottak közötti bántalmazás és agresszió a fejlesztés hiánya miatt mindennapos. Az ellátottaknak saját ruhái nincsenek, eseti jelleggel öltöztetik őket. Az adományba kapott ruhaneműkből pedig a gondozók korábban „turi-butik”-ot szerveztek maguknak.

Székely László beszámolója szerint az ápoltak fürdetését korábban hajnali 5 órakor kezdték, és csoportosan (10-15 embert egyszerre) végezték úgy, hogy az ellátottakat levetkőztették, az állni nem tudó, mozgásában korlátozott gondozottakat a fürdetőhelyiségek padlójára helyezték, és távolról zuhanyozták le őket. Ha a 100 liter meleg víz elfogyott, egyes ellátottakat már hideg vízben zuhanyoztatták le.

A dokumentum szerint az egyik fiatal férfi ellátottat lábánál fogva kötözték ki az ágya lábához, így a földön tartózkodott a látogatáskor. A gondozók azzal érveltek, hogy súlyos dühkitörései vannak, amely a körülötte lévők testi épségét veszélyezteti.

Az ombudsman munkatársai láttak egy súlyos állkapocs-deformitással, nagyon elhanyagolt szájhigiénével rendelkező fiatal lányt is, aki arcának feldagadása miatt alig kivehető módon próbálta jelezni, hogy nagyon fáj az arca. Egy ápoló-gondozó arról beszélt a vizsgálat során: saját autista gyermekét nem hozná ebbe az intézménybe, de az új intézményvezető mentalitása nagyon tetszik neki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »