Cukrászda helyett bankszámlákat nyitott uniószerte Simon Gábor

Cukrászda helyett bankszámlákat nyitott uniószerte Simon Gábor

Simon Gábornak a szombaton nyilvánosságra került újabb, salzburgi számlája mellett, egy grazi és egy zürichi bankszámlája is volt a nyomozó hatóságok szerint – írja hétfői számában a Magyar Nemzet. Akárhogy is számoljuk, az éhségmenet vezetőjének ez már az ötödik eltitkolt bankszámlája. Mesebeli pénzösszegekkel játszadozott Mesterházy helyettese.

A Simon-ügyben végrehajtott házkutatások és banki információk beszerzése során a pénzügyi és nyomozó hatóságok olyan pénzintézeti dokumentumokat és tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek révén több újabb, Simon Gáborhoz tartozó bankszámlát tudtak azonosítani. Simonnak a salzburgi Bankhaus Spänglernél, a grazi Bankhaus Krentschkernél és a zürichi UBS AG Banknál is voltak számlái, amelyeken nagy összegű, esetenként akár az egymillió eurót is elérő készpénzes be- és kifizetéseket bonyolított le.

A lefoglalt pénzügyi dokumentáció számlanyitással kapcsolatos német nyelvű iratokat, Simon Gábor aláírásával ellátott aláírási kartont, bankforgalmi kivonatokat, illetve készpénzfelvételi és befizetési bizonylatokat tartalmaz. Ezekből kiderül, hogy egy Simon Gábor nevére szóló számlát 2008. január 28-án nyitottak meg a salzburgi Bankhaus Spänglernél. A pénzforgalmi bizonylatok tanúsága szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök volt helyettese ezen a számlán gyakori és nagy összegekre rúgó tranzakciókat hajtott végre. 2011. április 4-én például a számla egyenlege 762 346 euró (körülbelül 230 millió forint volt). A számla forgalma a 2008 és 2010 közötti időszakban volt a legsűrűbb.

Hírdetés

Előfordult, hogy néhány naponta regisztrált a bank rendkívül nagy összegű, esetenként az egymillió eurót is elérő készpénzes be- és kifizetéseket, illetve ennek a számlának a terhére tőzsdén kívüli értékpapír-vásárlásokat is végeztek.

Simon Gábor az ugyancsak osztrák Bankhaus Krentschker grazi kirendeltségénél is vezetett bank- és értékpapírszámlát. A bekért és lefoglalt banki dokumentáció szerint az MSZP volt elnökhelyettese itt is nagy összegű pénzforgalmat bonyolított le, jellemzően szintén készpénzes be- és kifizetésekkel, amelyek esetenként több százezer eurót tettek ki.

Simonnak volt számlája a zürichi UBS AG Banknál is, a hatóságok az ehhez kapcsolódó dokumentációt is beszerezték. Ezen a számlán 2011. március 30-án az egyenlegközlő bizonylat alapján 347 068 euró volt. A bizonyítékok alapján az is megállapítható, hogy ennél a pénzintézetnél Simon Gábor egy széfet is bérelt. Mint ismeretes, Simon Gábor nevéhez több osztrák bankszámla is köthető. Az MSZP volt elnökhelyettese 2008 januárjában nyitott Ausztriában (az Index információi szerint a Volksbanknál) számlákat, és ezeken 2008. január 28-án és 2009. április 10-én 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 000 eurót mutatott.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »