Cukorbetegek figyelem, fontos változás jön!

Cukorbetegek figyelem, fontos változás jön!

Szerdától változik a diabetikus élelmiszerek jelölése, a gyártók már nem használhatják a megszokott narancssárga kört. Az új szabályozás szerint a címkéken közölhetik majd a cukortartalmat. A boltok polcain azonban a már legyártott készletek erejéig még találkozhatnak a vásárlók a megszokott jelöléssel.

A gyártók többsége eddig egy sárga kört használta a diabetikus termékek jelölésére. Július 20-tól viszont egy uniós rendelet miatt fokozatosan eltűnnek ezek a szimbólumok.

„A narancssárga körmatricát tartalmazó termékek csak szép lassan fognak kikopni az üzletek polcairól, hiszen a gyártását már meg kellett szüntetni, de a minőség megőrzési idő végéig ezek előfordulhatnak, tehát ez nem azt jelenti, hogy holnaptól kezdve ezek a termékek azonnal eltűnnének a polcokról” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

Hírdetés

Az új szabályozás csak annyit enged, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról. A módosítás mellett a dietetikusok szerint elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést sok cég marketingeszközként használta.

„A narancssárga karika az lehetett egy pici segítség is a cukorbetegeknek, de lehetett megtévesztő is, hiszen azt sugallhatta, hogy abból az adott termékből bármennyit lehet fogyasztani, ami nem igaz. Ha valaki cukorbeteg lesz, akkor az étrendjét teljesen át kell alakítani. Ez egy tanulási folyamat, amelyhez mindenképpen szükséges dietetikus szakember közreműködése, hogy amikor elmegy vásárolni, tudja, hogy mit vehet meg, vagy ki hogyan építheti be az étrendjébe, hiszen a cukorbetegek között is vannak akik fizikai munkát végeznek, vannak akik túlsúlyosak, tehát nem mindenki ugyanazt eszi és nem mindenkinek ugyanott kell válogatni” – magyarázta Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Nem mindenki örül azonban az új rendeletnek. Az egyik érdekképviselet szerint alaposan megnehezíti majd a cukorbetegek életét az apró betűs összetevők böngészése. Bíró Antalné inkább a gyártók és dietetikusok közötti kapcsolatot erősítené.

„Nagyon rossz véleményünk van róla. Eddig is nehéz volt megtalálni a diabetikus termékeket, most meg még nehezebb lesz. Normális termékeket kellene gyártani, a tapasztalatom az 56 éves cukorbetegségem ideje alatt az az, hogy ez a termékforgalmazás az inkább az iparról, az üzletről szól. Nagyon sok olyan termék van ami nem felel meg a cukorbeteg diétának, ennek ellenére rajta van a narancssárga címke. Az ipar pedig felemészti a betegek pénzét” – vélekedett Bíró Antalné, az Élet Diabétesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület képviselője.

Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, számuk azonban folyamatosan – évente 5-10 százalékkal – növekszik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »