Csütörtöktõl a Moderna vakcinájával is oltanak Romániában

Február 4-től a romániai oltásközpontokban a Moderna amerikai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával is oltanak majd. A Moderna és a Pfizer/Biontech oltóanyaga hasonló hatékonyságú (94,1%-os, illetve 95%-os), és mindkettő a mRNS technológiát alkalmazza; a Moderna esetében az első oltás és az emlékeztető oltás között 28 napnak kell eltelnie, és csak 18 éven felüliek kaphatják, míg a Pfizert 16 éven felüliek, és 3 hétnek kell eltelnie a két oltás között.

Hírdetés

Eddig a Moderna oltóanyagából két szállítmány érkezett az országba, összesen több mint 35.600 dózis. Ugyanakkor az amerikai gyógyszergyártó bejelentette, hogy a tervezettnél kevesebb dózist fog tudni Romániába szállítani, ezért a hatóságoknak át kellett gondolniuk az oltási tervet – tudósít a Digi24. Gyakorlatilag a vakcinahiány miatt az összes 65 éven aluli személy – beleértve a krónikus betegeket és a létfontosságú ágazatokban dolgozókat is -, akiket január 30-február 11. között terveztek beoltani, csak február 16. utánra kap majd új időpontot. Csak azok képeznek ez alól kivételt, akik már megkapták január 30-áig az első adag oltásukat.

Mivel nincs elég vakcina, és a kétfajta oltóanyagból nem áll rendelkezésre hasonló mennyiség, emiatt az állampolgárok nem választhatnak, hogy melyiket szeretnék beadatni – erősítette meg Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora. Amikor majd lesz elég dózis, tervezik, hogy figyelembe veszik az oltásra jelentkezők preferenciáit is.

Közben hétfőn megérkezett a hetedik szállítmány is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, több mint 160 ezer dózis. A következő szállítmányt február 8-án kapja az ország. (digi24, hotnews, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »