Csütörtököt mondott az amerikai Javelin rakéta az ukrán hadgyakorlaton

Az Egyesült Államoktól az ukrán hadseregnek vásárolt Javelin páncéltörő rakéta meghibásodott egy nagy katonai hadgyakorlat során, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében.

Az ukrán fegyveres erők északi parancsnokságának parancsnoka, Valerij Zaluzsnyij vezérőrnagy szerdán megerősítette az esetet a helyi médiának, írj az RT.

Az FGM–148 Javelin az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett hordozható, infravörös önirányítású, „tüzelj és felejtsd el” rendszerű páncéltörő rakéta, melyet a Raytheon és a Lockheed Martin gyárt. Páncélozott földi célok, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmas. Elsőként az Egyesült Államok szárazföldi erőinél rendszeresítették 1996-ban.

A páncéltörő fegyver nem működött. A rakéta nem repült ki. Talán a kezelő hibája volt. Talán valami más volt. Ki kell vizsgálnunk – mondta Zaluzsnyij.

37 darab indítóberendezés és 210 darab rakéta beszerzésére kerül sor 2018-ban 47 millió USD értékben. A fegyverek eladását 2017. december 23-án hagyta jóvá az Egyesült Államok elnöke és kongresszusa, majd 2018 áprilisában adták át az Ukrán Hadseregnek.

Zelenszkij ukrán elnök szintén részt vett az ország Nikolajevev régiójában zajló „Közös erőfeszítések 2020” gyakorlaton. Körülbelül 12 000 fő vesz részt a gyakorlaton szeptember 22-25 között.

Hírdetés

A gyakorlatot Zelenszkij honlapja úgy jellemezte, hogy

ez az első, a NATO normáinak megfelelő gyakorlat, miután Ukrajna megkapta a NATO kiemelt partneri státuszát.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Csütörtököt mondott az amerikai Javelin rakéta az ukrán hadgyakorlaton appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.

Related posts:Hadgyakorlatba kezdett Irán                 Hatnapos haditengerészeti…A NATO fél és felszólítgatja Moszkvát A NATO figyelemmel kíséri  majd a szeptember közepén kezdődő nagyszabású orosz-fehérorosz…30 ezer katona megy át Magyarországon? 30 ezer katona vesz részt Romániában a júliusi NATO-hadgyakorlaton.- jelentette…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »