Csütörtökön szavaznak a menekültrendszer reformjáról

Csütörtökön szavaz a német parlament a menekültügyi reformcsomagról. Ebben egyebek között tranzitzónák kialakítása szerepel. Közben a hatóságok a közelgő tél miatt megkezdték a téli menekülttáborok kialakítását.

Csónakban hánykolódó migránsokra bukkant a német haditengerészet Líbia partjainál. Mentőcsónakokkal a hajóra szállították őket, ahol először fertőtlenítik a cipőjüket, majd azonosító karszalagot kapnak.

Berlinben a parlamenti baloldali és zöldpárti képviselők a Spree folyón próbálták ki egy korábban migránsok által használt lélekvesztőn, milyen is így utazni. „Nagyon ijesztő volt. Érzi az ember, mennyire ingatag a csónak. Nem szeretnék egy ilyenben sem benne ülni, amikor hullámzik a tenger” – mondta Sahra Wagenknecht német baloldali politikus.

A menekültrendszer reformját célzó javaslat már a képviselők előtt van, amelyről csütörtökön szavaz a törvényhozás. Ebben egyebek között az szerepel, hogy a migránsok számára a határ térségében tranzitzónákat alakítanának ki. Angela Merkel kancellár az év végéig egymilliósra becsült menekülthullám ellenére is kitart amellett, hogy nem fordítják vissza az Ausztriából érkező menekülteket.

Hírdetés

„Merkel egy egyórás beszélgetésben bejelentette, hogy nem hajlandó megváltoztatni a véleményét, de ettől kezdve Németországot úgy zárják – ez most a német parlament, a Bundestag előtt van –, hogy a migránsok a határnál befogadóállomáson vannak, és 48 óra alatt eldöntik, hogy bejöhet-e van sem” – mondta Nógrádi György biztonságpolitika szakértő, aki azt is elmondta a Hír TV Reggeli járat című műsorában, hogy a migránshullámmal nőtt a terrorfenyegetettség Németországban.

A német elhárításnak komoly gondot jelent a naponta beérkező 10 ezer ember. „Már az első nap a migránsokat megpróbálják beszervezni az itt élő iszlámbarát szalafisták, és ettől kezdve a biztonságot nem lehet garantálni” – tette hozzá Nógrádi György.

A német alkotmányvédelmi hivatal szerint több mint 700 német állampolgár harcol az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban, közülük több mint 200-an már visszatértek Németországba.

Közben a német hatóságok megkezdték az előkészületeket a téli hónapokra. A nyugati Dortmundban és a keleti határ melletti Eisenhüttenstadtban fűthető sátrakat emeltek. Az első 400 menekült már a héten beköltözhet ezekbe az ideiglenes táborokba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »