Csúszással, a kivitelező szerint a 34. héten megkezdődik a Komárom – Gúta útszakasz felújítása

Több alkalommal írtuk már meg (itt, itt és itt) hogy május végén jóváhagyták azt a közbeszerzést, amelynek köszönhetően nem egész 3,2 millió euróból megújul a Komárom – Gúta közötti több mint 22 kilométeres másodosztályú útszakasz. Bár a megrendelő, Nyitra Megye Önkormányzata már június közepén átadta a területet a kivitelező Metrostav DS Rt. részére, máig nem történt egy kapavágás sem. Megkérdeztük a kivitelezőt, mi az oka a csúszásnak, mikor kezdik az útfelújítást és kinek kell erről tájékoztatni a lakosságot.

Jozef Róža, a Metrostav vállalat déli régiójának területi igazgatója megkeresésünkre elmondta,

Egészen pontosan hiányoznak még az ideiglenes forgalmi rend táblái, az útburkolati jelek kijelöléséhez szükséges engedélyek, így a munkálatok megkezdését a 34. hétre halasztották (ez a 22-vel kezdődő augusztusi hét). 

Emlékeztetett, a megkötött szerződés értelmében

Arra a kérdésünkre, hogy kinek a kötelessége tájékoztatni a lakosságot a várható fennakadásokról, a munkálatok menetrendjéről, a területi igazgató megjegyezte, a munkálatok ütemtervét mind a beruházónak, mind pedig az érintett hatóságoknak is benyújtották, amelyek véleményezik a másodosztályú utak ideiglenes forgalomkorlátozását. A nyilvánosság tájékoztatása a kivitelező szerint a „megrendelő (Nyitra megye) feladata lesz az érintett önkormányzatokkal és a vállalkozóval együttműködve”.

Csenger Tibor, a Szövetség párt Nyitra megyei alelnöke már korábban megerősítette lapunknak, hogy augusztus második felében kezdődik ezen útszakasz felújítása, amely az első része annak a projektnek, amely során Komáromtól egészen Vágsellyéig megújul és biztonságosabbá válik az 573-as másodosztályú út, amelynek Nyitra megye a fenntartója. Mint mondta, a több hetes csúszás ellenére is bőven marad ideje a kivitelezőnek az útszakasz felújítására.

„Itt nemcsak az útburkolat megújításáról van szó, de több biztonsági elemet is tartalmaz az útfelújítás. Ezek közé tartozik az esőelvezető árkok tisztítása, a szegélyek megerősítése, egyes helyeken a szalagkorlátok cseréje, illetve lesznek szakaszok, ahol fémhálóval erősítik meg az úttestet”

Hírdetés

– számolt be az alelnök. Erre azért van szükség, mert a jelentősen megnövekedett teherforgalom gyakorlatilag kivájta az útburkolatot, ezáltal balesetveszélyessé vált. Csenger hangsúlyozta, ahol nagyobb a megterhelés, fémhálóval teszik ellenállóbbá az útburkolatot, de ezt nem az egész útszakaszra tervezték be. A legtöbb helyen két réteg aszfalt kerül a feltört útra (kivéve azokat a szakaszokat, ahol nemrégiben valósultak meg felújítások): előbb egy kiegyenlítő réteg, ezt követően egy újabb, finomabb aszfaltréteg. 

Kérdésünkre, hogy ezen az útszakaszon meglévő valóban balesetveszélyes, kritikus pontok (a Keszegfalut átszelő főút, amelynek egy része a töltésen halad át, illetve a Lohót előtti útszűkület) miért nem kerülnek felújításra, illetve miért nem szélesítik a projekt kapcsán az úttestet, az alelnök elmondta, a pályázat nem teszi lehetővé az építkezést.

„Csak és kizárólag az útburkolat felújítását és a biztonsági elemek beiktatását tervezhettük be, de a megye által is jól ismert kritikus pontokat egy későbbi időpontban, egy másik pályázat kapcsán felújítjuk”.

Csenger aláhúzta, ezek a fent említett kritikus szakaszok építkezési engedélyhez kötöttek. A keszegfalusi megsüllyedt töltés megerősítéséhez például a telkeket is rendezni kell, hiszen azok nincsenek a megye tulajdonában, így pályázni sem tudnak rá. 

A másik kritikus pont a lohóti útszűkület kiszélesítése és az ott található híd rekonstrukciója. Csenger Tibor tájékoztatása szerint ez a szűk átkelő már szerepel a Nyitra megye által elfogadott és a megyéhez tartozó, felújításra szoruló hidak összegző listáján, belátható időn belül ennek is elindulhat a felújítása – az alelnök szerint már akár 2023 év végén.

Az arra közlekedők 5–10 perces fennakadásokra számíthatnak, hiszen a felújítás alatt lesznek szakaszok, ahol félpályás útlezárásokra lesz szükség, forgalomirányítás mellett. Mivel a hideg nem kedvez az aszfaltozásnak, novembertől februárig várhatóan felfüggesztik a munkálatokat, és csak tavasszal folytatják. A felújítás során a megyei út Gútán belüli része is érintett: a városon keresztül egészen a Kis-Dunán átívelő hídig megújul a főút.

Horváth Árpádot, Gúta polgármesterét is megkerestük cikkünk írása előtt, aki megerősítette, az ütemtervet már megkapták a kivitelezőtől és természetesen tájékoztatják a lakosokat az útfelújításról, a település közösségi oldalán is.

Csenger Tibor megyei alelnöktől megkérdeztük azt is, mi lehet az oka annak, hogy a médiában különböző összegek jelentek meg az útfelújítás kapcsán, több helyen ugyanis, a komáromi hivatal tájékoztatására hivatkozva több mint 4 millió eurós beruházásról írnak a lapok. Az alelnök ennek a pontos okát nem tudta megmondani, viszont megerősítette, a megye és a kivitelező közötti szerződés értelmében a beruházás összköltsége nem éri el a 3,2 millió eurót (megközelítőleg 3 millió 186 ezer euró). A teljes összeg 85 százalékát az Integrált regionális operatív programból (IROP) fedezik, az állam a beruházás tíz százalékát, Nyitra megye pedig a kötelező öt százalékos (160 ezer euró körüli összeg) önrészt biztosítja.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »