Csúnyán megdőlt a brit tudósok felvetése

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges – derült ki brit kardiológusok hosszú távú kutatásából.

A londoni University College kutatói 2521, 39–62 éves nőt és férfit követtek húsz éven át. Rendszeresen mérték a testtömegindexüket, a koleszterin- és vércukorszintjüket, az inzulinrezisztenciájukat és a vérnyomásukat. Tanulmányuk az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szaklapjában jelent meg.

Jó egészségi állapotú elhízottnak azt nevezték a kutatók, akinél a metabolikus szindróma nevű anyagcserezavarok – köztük a cukorbetegség – egyetlen kockázati tényezője sem mutatható ki.

A vizsgálatban részt vevő „egészséges elhízottak” több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé. A maradék 38 százalék elhízott és egészséges maradt a tanulmány húsz éve alatt.

Hírdetés

Joshua Bell, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: az volt a feltevés, hogy az egészséges elhízottak tartósan megőrzik jó egészségi állapotukat, ám ez nem bizonyult igaznak: többségük mutatói hosszú távon romlottak.

A 2521 résztvevő közül a vizsgálat kezdetekor 181-en voltak elhízottak, közülük 66 tartozott az egészséges elhízott kategóriába. Öt évvel később az utóbbiak 32 százalékának romlottak az eredményei. Tíz évvel a vizsgálat kezdete után az akkor egészséges elhízottak 41 százaléka, húsz év után 51 százaléka nem volt egészségesnek tekinthető.

„Az egészséges elhízottak esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, mint a normális testsúlyú, egészséges embereknél” – következtetett Bell.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 35,7 százaléka volt elhízott 2010-ben az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »