Csúnyán elmérgesedett a viszony von der Leyen és Charles Michel között

Csúnyán elmérgesedett a viszony von der Leyen és Charles Michel között

Kinevezésük óta Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság elnöke) és Charles Michel (az Európai Tanács elnöke) kapcsolata folyamatosan romlott. A Policito brüsszeli hírportál szerint pedig még sosem volt olyan rossz, mint jelenleg. A találkozókat és szolgálati utakat úgy szervezik, hogy még véletlenül sem keresztezzék egymás útjait, hacsak nem elkerülhetetlen a dolog.

Sőt, a külföldi partnerekkel való találkozókról igyekeznek nem is értesíteni a másikat. A dolog a Politico szerint odáig fajult, hogy már nem csak a munkaminőség rovására megy, de Európa pozícióit is gyengíti a világpolitikában.

A helyzet egyébként szinte tragikomikus.

A jövő héten esedékes G20-as találkozóra elvileg Charles Michel is hivatalos volt, és nagy jelentőségű találkozón vett volna részt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, tekintettel arra, hogy az EU egyáltalán nem egységes a Kínával való kapcsolattartás további irányát illetően.

Hírdetés

A G20-as csúcsra azonban von der Leyent nem hívták meg, állítólag azért, mert a G7-es csúcson még nyáron megakadályozta, hogy Michel találkozhasson Narendra Módi indiai kormányfővel.

Kettejük viszálykodása oda fajult, hogy a két vezető lényegében nem hajlandó találkozni egymással, még az uniós csúcsok előtt sem egyeztetnek.

A Politico értesülései szerint a helyzet 2021 áprilisában “zuhant szét”, amikor közösen utaztak el Törökországba, hogy találkozzanak Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Az ott lejhátszódó jelenet bejárta a világot: Michel gyorsan elfoglalta az egyetlen széket Erdogan mellett, von der Leyen pedig kénytelen volt az távolabb eső kanapén helyet foglalni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nemrég Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (anélkül, hogy ehhez meglenne a tagállamok szükséges többségének támogatása) gázársapka bevezetésének javaslattételére szólította fel Ursula von der Leyent. A Bizottság eddig a tagállamok egy részének tiltakozása miatt erre nem volt hajlandó. A tagállamok eddig csak az árfolyosó javaslatára bólintottak rá.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »