Csúnya dolgok készülnek Ausztriában – a Szabadságpárt a hatalom fele menetel

Szigorú menekültpolitikát képviselő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rekordméretű támogatottsággal bír, magasabbal, mint amikor Jörg Haider vezette a pártot – közölte az egyik osztrák hírportál vasárnap a Gallup közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérésére hivatkozva.

Míg az FPÖ 34, addig a kormánykoalíció két pártja 22-22 százalékon áll a kutatás eredménye szerint, amelyet január 12. és 14. között 400 fő megkérdezésével készítettek.

Az FPÖ-t egy százalékponttal támogatják többen mint 2015 év végén. A Zöldek pártja a legutóbbi, 2013-as választások óta mért legalacsonyabb, 11 százalékos támogatottságot tudhatja magáénak a felmérés szerint. A három éve tartott választáson a kormánykoalíció nagyobbik tagja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szavazatok 27, a kisebbek fél, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 24, míg a Szabadságpárt 20, a Zöldek pedig 12 százalékát szerezték meg.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője a menekültekkel szembeni büntetőeljárások szigorítását szorgalmazza. A párt javaslatterve szerint szigorúbban járnának el azokkal a menekültekkel szemben, akik bűntettet követtek el Ausztriában, megvonnák a szociális támogatást, és haladéktalanul kiutasítanák őket az országból. A háborús menekültek létszámkorlátjáról beszélt. Mindezt a néppárti körökben is megalapozottnak tartják.

Hírdetés

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy osztrák lapinterjúban nyilatkozott:

A néppárt soraiban politizáló tárcavezető arra az újságírói felvetésre, hogy lehetne-e számítani „csúnya jelenetekre” az osztrák határon, ha a menekültek belépését megtagadnák, azt válaszolta, hogy a menekültek zöme békésen viselkedik, de előfordulhat, hogy egyesek megpróbálnak erőszakosan fellépni a rendőrséggel és a hadsereggel szemben. Ilyen esetekben lehetnek „csúnya jelenetek”.

Hozzátette: ha az érkező menekültek száma eléri a felső határt, úgy Ausztria természetesen visszautasíthat egy menekültet a határán, hiszen Szlovéniában az már biztonságos országban volt, és tisztán gazdasági indokokból akar Ausztriában menedéket kérni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »