Csúcsra jár az európai fegyvergyártás, mégsem bír eleget szállítani Ukrajnának

Csúcsra jár az európai fegyvergyártás, mégsem bír eleget szállítani Ukrajnának

Ukrajna naponta mintegy 5000 lövést ad le különböző tüzérségi eszközökből. Ez a mennyiség a Financial Times szerint békeidőben egy kisebb európai ország éves szükségletét teszi ki.

Az európai gyártók nem tudnak annyi muníciót gyártani, amennyi az ukrajnai készletek fenntartásához szükséges. Lassan egy éve, hogy Ukrajnában háború dúl. A lőszerek és a robbanóanyagok iránti kereslet komoly termelési és kapacitásbeli kihívások elé állítja az európai fegyveripart.

Brandtzæg szerint bizonyos alkatrészeket szállítási ideje hónapokra nőtt, a nyersanyagokért, a robbanóanyagokhoz használt vegyszerekért, a tüzérségi lövedékekhez használt fém burkolati elemekért pedig nagy a tülekedés.

Hírdetés

Yves Traissac, a katonai robbanóanyagok gyártásával foglalkozó Eurenco vezérigazgató-helyettese olyan áttételes összefüggésekre is rávilágított amelyekre a „civilek” nem gondolnának. Bizonyos robbanóanyagok előállításához salétromsav szükséges, ami a műtrágyagyártásban is kulcsfontosságú. A műtrágyagyártás energiaigényes folyamat, a ezért sok műtrágyagyár leállt, vagy csökkentette a kapacitásait. Így aztán salétromsavból is kevesebb van a piacon, amit most a gyártóknak kell biztosítani.

Mick Ord, a brit Chemring vezérigazgatója szerint ügyfeleik bizonyos anyagokból 100-200 százalékkal többet szeretnének. Azonban – mint emlékeztetett – a fegyveripar nem az az ágazat, ahol megnyomnak egy kapcsolót, és mindenből több lesz. Új üzemegységeket kell építeni, ami nem kis befektetéssel jár. A lőszerek héjburkolatának gyártásával foglalkozó, nagy-britanniai Denroy vállalt vezérigazgatója, Kevin McNamee elmondta, kapacitás még csak-csak lenne, de bizonyos, a fegyvergyártáshoz szükséges speciális anyagok átfutási ideje hat hónapra nőtt.

A brit hadsereg legnagyobb beszállítója, Európa egyik legnagyobb fegyvergyártója a BAE Systems már megnövelte a műszakok számát. A cég három fő hadiüzeme a hét öt napján, 2-3 műszakban, napi 24 órában üzemel.

A fegyvergyártás volumenére viszonylag kevesen bírnak pontos rálátással. A Financial Times által bemutatott példákból az látszik, hogy a területen nagy a sürgés-forgás. De, hogy tágabb kontextusába helyezzük, mire lehetnek elegendőek ezek a mennyiségek: a Defence Analysis szaklap Emmanuel Macron francia elnököt idézi, aki szerint Franciaország éves tüzérségilőszer-gyártása annak a mennyiségnek felel meg, amennyit Oroszország egy héten kilő Ukrajnára…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »