Csúcskávék a Csonka torony tövében – The Museum Speciality Coffee Shop

 

 

Erdély legrégebbi irodalmi múzeuma Nagyszalontán működik, a Csonka toronyban. Ez az építmény maradt csak meg Nagyszalonta egykori várából. A múzeum létrehozását Széll Kálmán kezdeményezte Arany János halálát követően, 1882-ben. A tárgyi gyűjteményt a költő fia, Arany László író és népmesegyűjtő alapozta meg, midőn 1885-ben felajánlotta e célra édesapjának bútorait, ruháinak és könyvtárának nagy részét. A múzeumot 1899-ben nyitották meg. Az Arany János emlékév keretében 2017-ben felújították, majd 2018-ban legjelesebb nemzeti ünnepünkön adták át ismét a nagyközönségnek. A kiállított anyag gazdagsága lélegzetelállító, e múzeum egyike azon helyeknek, melyeket minden magyarnak látni kellene legalább egyszer.

Az említett felújítást követően nyitotta meg kapuit a „The Museum Speciality Coffee Shop”, egy sokoldalú vendéglátó egység, melynek fő profilja, mint neve is sejteti a csúcsminőségű kávé. 

A beltér rendkívül hangulatos, meghitt és otthonos, kitűnő, helyhez illő a háttérzene, mely a jazz nyugodtabb világából merít. A La Marzocco kávéfőzőt és az előkészítőpultot is integráló, szépen berendezett első helységből jobbra nyílik a borhűtőt és társasjátékokat rejtő másik, melynek egyik falára Arany János portréját festette egy tehetséges művész, a másik falon legnagyobb költőnk családjának fényképéből készült összeállítás látható jól eltalált fényekkel.

Talán a leghátsó szoba a leghangulatosabb, itt a régi kávédarálók, rézkancsó, zöld növények mellett a magyar kötetekkel megrakott könyvespolcok is hozzájárulnak az otthonosság-érzéshez. Ha kellően elmélyedünk a dekoráció részleteinek tanulmányozásában, egy szívmelengető fekete-fehér fotóra is ráakadhatunk, mely minden bizonnyal a második bécsi döntés után készült, a magyar csapatok bevonulása előtt közvetlenül, rajta virágokkal és három színű lobogókkal ékített kapu, háttérben a Csonka torony, a Toldiból vett parafrázis felirat pedig így szól: „Isten hozott, szép magyar leventék, aranyos vitézek”.

E kávézó egész Erdélyben egyedülálló vállalkozás. Csúcsminőségű kávét ma már szinte minden nagyvárosban lehet kapni Aradtól Nagybányáig és Nagyváradtól Székelyudvarhelyig. De az, hogy az érdeklődő vendég a tulajdonostól valóságos továbbképzésben részesül a kávé témájában ingyen és bérmentve, hogy a profilba beleférjenek a kézműves sörök, kiváló borok, hogy borvacsorákat szervezzenek a legjobb erdélyi séfek egyikének bevonásával, hogy a pazar italok mellé színvonalas harapnivalót is kínáljanak naponta, nos, ez így együtt páratlan mifelénk.

Az árak kifejezetten kedvezőek, a napi csúcskávéból készült presszókávét önköltségi ár alatt kínálják azoknak, akiket a kávé iránti érdeklődés visz oda, konkrétan 380 forintért (5 lej). A Klausenburger kézműves sörök 750 vagy 900 forintba kerülnek, a szendvicsek, bagelek ára 750 és 1000 forint között mozog, a desszertek 900 forintba kerülnek.

Kóstoltunk tizedgrammra kimért csúcskávéból csúcsminőségű géppel és nagy szakértelemmel készített kávékat. Az alapanyagot, mint megtudtuk, naponta cserélik. Úgy hozta a sors, hogy látogatásunkat követő napon ismét átutaztunk a városon, s benéztünk újra a múzeumhoz címzett kávézóba egy reggeli ital erejéig, a kolumbiai csúcskávé helyét egy 88 pontos etióp vette át. Borlapjuk nincs, a borkínálat épp úgy cserélődik, egyszeri és meg nem ismétlődő, mint a kávé. Legutóbbi látogatásunk alkalmával Balla Géza borai mellett minőségorientált anyaországi kispincészetek borai sorakoztak a borhűtőben. E remek kávézó útbaesik, ha Aradról Nagyváradra utazunk, így több ízben is megálltam itt az elmúlt években, a kávén kívül kóstoltam ízletes, almakompóttal és vaníliafagylattal kínált mandulás almatortát, s jól elkészített lazacos bagelt is.

A kiszolgálás kifogástalan, udvarias, szívélyes. A pincérek magyarok. Ha van olyan szerencsénk, hogy a tulajdonosok is az üzletben tartózkodnak, és bármi módon kifejezzük a kávé iránti érdeklődésünket, akkor páratlan kalandban lehet részünk a kávék terén Liczkai Attilának, az egyik tulajdonosnak köszönhetően, aki hihetetlen átéléssel, szenvedéllyel és szakértelemmel avat be bárkit a kávék színes világába és legjobb kávék elkészítésének rejtelmeibe.

Nagyszalontán járva érdemes leparkolni a központban és a múzeum meglátogatása után körbejárni a magyar kötődésű vendéglátó egységeket, a szóban forgó kávézó mellett útba ejthetjük a közelben szintén magyarok által a nemrégiben nyitott Street food bistro-t, mely átlag feletti kézműves hamburgereket és korrekt pizzákat kínál, valamint Magyarország egyik legnevesebb cukrászdájának, a gyulai Kézműves cukrászdának a közelben működő szalontai egységét, ahol kiváló csokibonbonokból is bevásárolhatunk.

Hírdetés

 

Borbély Zsolt Attila

 

The Museum Speciality Coffee Shop

Nagyszalonta, Szabadság (románul Libertatii) tér 4.

Telefonszám: + 40799 970 855

Honlap: https://www.facebook.com/themuseumcoffee/

E-mail-cím: [email protected]gmail.com

 

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 9.00 – 21.00

 

A szöveg a Magyar Nemzet Online számára készült, ott jelent meg első ízben egy évvel ezelőtt, 2021. április 12-én.

 


Forrás:bzsa.blogspot.com
Tovább a cikkre »