Csónakokkal fedezzük fel az Ipoly mente gyöngyszemeit

Csónakokkal fedezzük fel az Ipoly mente gyöngyszemeit

Egyre népszerűbbek a vízi sportok az Ipoly menti térségben. A látogatók a nyári időszakban kajakkal és kenukkal fedezik fel a folyó menti természeti kincseket. Mindennek az előmozdítója a tavaly lezárult Egy folyóban evezünk határon átnyúló pályázat volt, melyben több felvidéki település is partnerséget vállalt. Az egyik ilyen célállomás Ipolyvisk, ahol a kedvező időjárás mellett heti rendszerességgel veszik igénybe a kajak és a kenu felszereléseket. A helyiek mellett számos turista él a lehetőséggel, s csónakokkal barangolja be a gyönyörű tájakat.

„A közelmúltig a vízi sportok nem nagyon voltak ismertek vidékünkön. A pályázat célja volt a vízi turizmus fejlesztése, tájaink megismertetése. Fokozatosan növekszik a turisták és a helyiek száma, akik rendszeresen használják a csónakokat” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Antal-Nyusztin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere.

Hozzátette, az elmúlt két évben számos helyi esemény kapcsolódott a vízi sportok lehetőségéhez. Legutóbb az augusztus első hétvégéjén rendezett Híd-nap keretei között próbálhatták ki az érdeklődők a kajak és kenu csónakokat.

– szögezte le a polgármester asszony, aki maga is gyakorta ül be a csónakokba családjával.

Hírdetés

Az aktív kikapcsolódás remek lehetőségét biztosítja, mellyel sokan élnek is. Az ipolyviski állomásonn visszatérő turisták is vannak, akik saját túraútvonaluk szervezésébe építik be az Ipoly menti falu meglátogatását.

A falu helyi önkéntesekből álló fiatalokkal üzemelteti a csónakkölcsönzést. Az Interreges pályázatnak köszönhetően mintegy tucatnyi kajak és kenu csónakot szereztek be a hozzátartozó kis szállítóeszközzel. Az önkéntesek között szakképzett személyek is vannak, akik túravezetést és idegenvezetést szintén vállalnak.

Mindössze második éve üzemeltetik a csónakkölcsönzést, de tapasztalják, van jövője a vízi turizmusnak. A pályázat célja volt a folyó menti falvak összekapcsolása a helyi épített, kulturális és történelmi értékek bemutatásával. A feltérképezés már megtörtént, a népszerűsítés folyamatosan tart.

Ezzel kapcsolatban számos terve van Ipolyvisknek is. Szeretnék előbbre vinni a célkitűzés megvalósítását, ennek érdekében egy vendégház, avagy kemping kialakítását tervezik. Hiszen a céljuk az itt megforduló turisták helyben tartása.

A 2018 és 2019 között a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretei között megvalósult Egy folyóban evezünk pályázatba tizenegy település nevezett be. Hat magyarországi partnertelepülés mellett a felvidéki Bussa, Nagycsalomja, Ipolyhídvég, Ipolyság és Ipolyvisk részesült támogatásban.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »