Csökkenthetik a kitermelést – meglódultak az olajárak

Meglódultak az olajárak csütörtökön az Oroszországból érkező hírekre, amelyek reményt keltenek a globális kőolaj-kitermelés esetleges csökkentését illetően. 

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Oroszország lehetségesnek tartja, hogy megvitassa a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaival az olajkitermelés csökkentésének célszerűségét.

Hírdetés

Oroszország készen áll arra is, hogy részt vegyen az OPEC-tagállamok és az OPEC-en kívüli kőolaj-kitermelő országok februárra tervezett tanácskozásán, akár miniszteri, akár szakértői szinten.Az értekezlet összehívását a legsúlyosabb gazdasági helyzetbe került OPEC-tagállamok, elsősorban Venezuela szorgalmazza.
Az előkészületek folynak, de egyelőre semmi nem biztos.

Orosz sajtóbeszámolók szerint Novak elmondta, hogy voltak korábban is hasonló találkozók, amelyeken Szaúd-Arábia a kitermelés 5 százalékos csökkentését szorgalmazta minden országra vonatkozóan. A helyzet azóta az árak kitartó csökkenése miatt változott meg, így Oroszország célszerűnek tartja, hogy áttekintsék a piaci helyzetet és a kitermelés összehangolásának különböző lehetőségeit.Arról nem beszélt Novak, hogy Szaúd-Arábia fenntartja-e javaslatát a tervezett februári konferencián. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »