Csökkenteni a fertőzések kockázatát (Megyei kórház)

Csökkenteni a fertőzések kockázatát (Megyei kórház)

Két újabb pályázatot nyújtott be a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház az Országos Helyreállítási Alaphoz, egyrészt a járóbeteg-rendelőbeli egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása, másrészt a kórházbeli belső fertőzések hatékonyabb visszaszorítása érdekében. A két, elsősorban eszközvásárlást célzó pályázat összértéke megközelíti a 21 millió lejt. Az egészségügyi intézményt fenntartó megyei önkormányzat múlt héten bólintott rá a pályázatok benyújtására.

A pályázatokról a legutóbbi, Kökösben tartott kihelyezett megyei önkormányzati ülésen esett szó, amikor is a testület tagjai rábólintottak benyújtásukra, ami azóta meg is történt. Az ülésen András-Nagy Róbert kórházmenedzser ismertette a két pályázattal kapcsolatos tudnivalókat.

Hírdetés

A járóbeteg-rendelő intézet, azaz a poliklinika szolgáltatásainak javítására 12,7 millió lejt fordítanának, a menedzser szerint ez több eszköz megvásárlását is lehetővé tenné. Az elképzelés szerint a vizsgálati, valamint a beavatkozási skálát bővítenék a kissebészet, a szemészet, valamint a nőgyógyászat területén. Emellett az összegből fedeznék a poliklinikai képalkotói rendelő és laboratórium gépparkjának teljes körű digitalizálását. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy kicserélnék az egyik röntgengépet, mellé pedig egy korszerű echográfot vásárolnának. Elhangzott az is, hogy a kórházhoz tartozó poliklinikán 26 szakágazatban évente szinte százezer vizsgálatot végeznek az ott szolgálatot teljesítő orvosok (összesen 83-an).

A második pályázat a kórházi fertőzések visszaszorítását célozza. A menedzser rámutatott, hogy az egészségügyi ellátás során kialakult fertőzések minden egészségügyi intézményben jelen vannak, a sepsiszentgyörgyi kórházban viszont előfordulási arányuk egy százalék alatti. Az elmúlt években sikerült csökkenteni az arányt, és minden osztálytól teljes átláthatóságot követelnek ezen a téren, különben nem lehet eredményeket felmutatni. A pályázat révén elnyerhető támogatásból a fertőzések korai azonosítását és kiküszöbölését szándékoznak erősíteni. Amennyiben elnyerik a támogatást, az azonosításhoz szükséges laboratóriumi eszközöket, fertőtlenítő- és tisztítóberendezéseket szereznek majd be. Emellett a kezelőkben, előkészítő helyiségekben, a járóbeteg-rendelőkben levegőfertőtlenítő berendezéseket szerelnek fel. A tervezett beruházás összértéke megközelíti a 8,2 millió lejt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »