Csökkentenék a kommunista rendszer haszonélvezőinek nyugdíját

Csökkentenék a kommunista rendszer haszonélvezőinek nyugdíját

A kommunista rendszer vezetőinek és a valamikori állambiztonsági szervek tagjainak nyugdíját várhatóan csökkenteni fogják, ez derül ki a koalíciós képviselők által beterjesztett törvényjavaslatból, melynek célja a kommunista rendszer vezetői érdemtelen előnyeinek megvonása és az igazságtalanságok kiküszöbölése. Ezeknek a személyeknek a nyugdíja ugyanis ma is jóval meghaladja az átlagot, míg a kommunista rezsim üldözötteinek járadéka messze alatta marad.

A módosítás szerint az említett nyugdíjakba nem számítódna be az az időszak, amely alatt az érintettek totalitárius rendszernek dolgoztak. A javaslattevők szerint ezek az emberek különböző privilégiumokat, átlagot meghaladó javadalmazást élveztek, ami pozitívan befolyásolta a nyugdíjuk összegét is. A kedvezmények megvonása érintené ezen személyek özvegyeinek járadékát is.

A beterjesztők szerint a törvénymódosításnak egyúttal figyelmeztetésül is kell szolgálnia a jövőre nézve, hogy az alapvető emberi és szabadságjogok megsértését bármely rendszer részéről nem tolerálják Szlovákiában. „Azok a személyek pedig, akik ilyen rendszert támogattak, ezért a szolgálatukért semmilyen kiváltságot nem élvezhetnek“ – indokolták.

Hírdetés

A törvénymódosító javaslat három kivételt említ, mely esetben nem vonnák meg a kedvezményeket. Elsőként azokat, akik aktívan támogatták a kommunista rendszer ellen fellépőket, továbbá, akik segítették a hatalom üldözötteit. A harmadik kivételt azok képezik, akiknek a szolgálati viszonyuk csak formális volt, valójában más tevékenységet végeztek, például az élsportolók, akiket besoroltak a katonai vagy rendőri egységekbe.

A törvénymódosítás 2021. augusztus 5-én lépne érvénybe, a nyugdíjkedvezmények megvonására pedig jövőre kerülne sor.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »