Csökken a problémák száma a szlovák gazdaságban?

Csökken a problémák száma a szlovák gazdaságban?

A Szlovák Nemzeti Bank friss elemzése szerint csökkent az infláció, és a kamatlábak fokozatos csökkenése várható, így a szlovák gazdaságot fenyegető kockázatok egy része elhárult. A jövőbeni kockázatok fő forrása továbbra is a geopolitikai fejlemények lehetnek.

A szakértők azt látják, a magasabb kamatlábak mellett sem nőnek a későn fizetett hiteltörlesztők. Szinte az összes üzleti hitelt magasabb kamattal fizetik vissza. A jelzáloghitelek esetében a hitelek mintegy ötöde továbbra is magasabb kamatnak van kitéve.

A vállalati szektorban a pénzügyi helyzet stabil. A magasabb kockázatok azonban elsősorban a kereskedelmi ingatlanszektorban tapasztalható, különösen az irodai szegmensben, ahol a helyiségek kihasználtsága csökken. Jelentős veszteségek azonban nem várhatók.

Hírdetés

Megnőtt a jelzálog-portfólió érzékenysége a negatív sokkokra. Ennek oka a jelzáloggal terhelt ingatlanok értékének csökkenése és a magasabb törlesztési hitelnyújtás.

Az NBS szakemberei szerint a jelzáloghitel-termelés továbbra is csökkent, de stabilizálódott. Az ilyen lassulás természetes jelenség a megemelkedett kamatlábak időszakában. Éppen ellenkezőleg, a fogyasztási hitelek felgyorsítják növekedésüket. Ehhez hozzájárult a vásárlások felgyorsulása az árak emelkedése miatt, valamint a háztartások pénzügyi helyzetének fokozatos javulása.

A bankszektor tovább erősítette ellenálló képességét. A nettó nyereség 2023-ban közel felére nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A fő tényező a kamatbevételek növekedése volt. A bankok az eredménynövekedést tőkemegfelelésük növelésére használták fel.

A bankadó jelenlegi formájában nem befolyásolhatja negatívan a bankszektor ellenálló képességét vagy az új hitelek nyújtását. A lakossági betétek újbóli növekedése a bankok likviditását is erősítette.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »