Csődhullám fenyeget az európai légitársaságok körében

Csődhullám fenyeget az európai légitársaságok körében

Elemzők szerint Európa gyengébb légitársaságai az összeomlás fokozott kockázatával néznek szembe az idei télen, az érintett országok ugyanis a növekvő infláció és a háború okozta válság miatt más területekre összpontosítják az állami támogatásokat.

Míg a járvány kevés légitársaság csődjét okozta a régióban az államok nyújtotta segélyeknek köszönhetően, a légitársaságok most a magasabb üzemanyag- és munkaerőköltségek, valamint az utazások szezonális csökkenése miatt kerülhetnek szorult helyzetbe – írja az AIRportal.

Eszerint a közép- és kelet-európai kisebb légitársaságok lesznek a legsebezhetőbbek, az infláció és a válság hatásaival küzdő kormányok pedig ezúttal nem tudják kisegíteni ezeket a cégeket. Mindezt egy új modellre hivatkozva közölte az elemzőcég, amely a csődkockázat kiszámításánál a verseny és a kapacitás szintjét, az útvonalhálózatok és a repülőgépek lízingelésének és cseréjének várható költségeit is figyelembe veszi.

Hírdetés

A Bernstein elemzőcég szerint szerint Európa hat legnagyobb légitársasága elhanyagolható kockázatnak van kitéve: a fapados Ryanair, Easyjet és Wizz Air továbbra is befektetési ajánlású hitelminősítéssel rendelkezik, az Air France-KLM, az IAG és a Lufthansa-csoport pedig szükség esetén továbbra is számíthat állami segítségre.

A legveszélyeztetettebb légitársaságok közé tartozik egy ciprusi és két albániai cég, valamint fehéroroszországi, bulgáriai, csehországi, grúziai, moldovai és romániai székhelyű légitársaságok. Az előbb felsorolt országokban működő légitársaságok csődje a Bernstein szerint a legerősebb kelet-európai szereplőknek kedvezhet.

Turizmus.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »