Csodálatos családi közösséget alkotnak a Mátyusföldi Bringások

Csodálatos családi közösséget alkotnak a Mátyusföldi Bringások

Szezonnyitó családi napot tartott a Mátyusföldi Bringások egyesülete a nagyfödémesi lóversenypályán. A bringásoknak nagy terveik vannak az idei szezonra. Rendezvényeik és kirándulásaik lényege a közösségi élményszerzés és a hagyománytisztelet.

Vidám, baráti hangulatban telt a hétvége a Mátyusföldi Bringások háza táján. Szezonnyitó rendezvényüket, a családi sport- és játéknappal egybekötött disznóölést az idén a nagyfödémesi lóversenypályán és vadászházban tartották meg.

Közel 200 ember, rengeteg mátyusföldi család szórakozott együtt a könnyed hangulatú, jól megszervezett rendezvényen.

Míg a felnőttek a disznóvágással, illetve a hurka, kolbász, pecsenye, vesevelő, körömpörkölt, káposzta elkészítésével voltak elfoglalva, a gyerekek élvezték a számukra előkészített játékokat, foglalatosságokat és a baráti társaságot. Hiszen az egésznek ez a lényege, hogy falusi hagyományokat, jó barátságokat őrizzenek, megtanulják a közösségért való munkát, és azt, hogy nagy csapatban szép az élet – jegyzi meg Kovács József, a Mátyusföldi Bringások elnöke, főszervező, elárulta, a szervezetnek, amely már a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség tagjaként is jegyzi magát, több mint hetven aktív tagja van

„Ezt a rendezvényt évente egyszer tartjuk meg, ezzel köszöntjük a tavaszt. Főleg a gyerekekről szól ez a nap, a disznóölést is azért tartjuk, hogy ők lássák, megtapasztalják és ezáltal majd meg tudják őrizni egy régi világ tradícióit” – mondta el Kovács József. Nevetve tette hozzá, mindig annyi vendéget hívnak, hogy a disznóból készült ételek el is fogyjanak még aznap, vagy a másnapi ebéd folyamán. Az idén egy közel 250 kilós malacot vágtak le a férfiak.

Hírdetés

A családi napon hagyományos gyermekattrakciókkal készülnek: zsákban ugrálás, szélpuskával való lövés, íjászat, kötélhúzás, találós kérdések, amelyek az adott falu történelméről szólnak. Az idei szórakoztatásban Molnár Attila vezetésével a Csenkey Baranta törzs is részt vett harcászati bemutatóval, valamint ők tanították a jónépet íjászkodni, illetve ostorral csattintgatni. Az este folyamán a magyar mulatságot tartanak mindig valamelyik mátyusföldi zenész közreműködésével.

A rendezvénnyel a turistaszezont nyitják meg. Az idén a Mátyusföldi Bringások Somorja érintésével Pozsonyba, majd Ausztriába tekernek el. Útközben más közlekedési eszközöket is igénybe vesznek, mint például hajót, vagy városnéző kisvonatot. Történelmi túrát tesznek majd Dévény várához is.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke szintén tagja a társulásnak, családjával együtt látogatott ki a rendezvényre. Örül annak, hogy az egykori szűk baráti kezdeményezés mára szépen kinőtte magát.

Nagyon jó közösségépítő ereje van ennek a rendezvénynek. A bringások évente egyszer elutaznak egy apatáborba is, ahol az édesapák vigyáznak a gyerekeikre több napon keresztül. Eddig még ezt is megoldottuk”

– mondja nevetve Forró Krisztián, aki három fiúgyermek édesapja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »