Csoda Angliában – bajnok a Leicester City

Csoda Angliában – bajnok a Leicester City

Minden szem a Stamford Bridge-re szegeződött hétfő este, ahol a Chelsea-Tottenham rangadót rendezték a Premier Leagueben. Egy esetleges Tottenham pontvesztés a Leicester City történelmi bajnoki címét eredményezte volna. A Chelsea szezonja kritikán alulira sikeredett, így a találkozó esélyesei egyértelműen a vendégek voltak, de a két klub közötti rivalizálás miatt mindenképp borsot akartak törni a hazaiak a Spurs orra alá.

Küzdelmesen indult a találkozó, a játékosok inkább egymás, mind a labda rugdosásával foglalkoztak. Rose egy távoli bombával azért jelezte, hogy tudnak focizni is a srácok, azonban a lövése a bal pipa felett zúgott el. Nem sok lehetősége volt a csapatoknak a gólszerzésre, de az unalmas jelző a legkevésbé sem illet a találkozóra, hiszen minden megmozduláson érződött az összecsapás tétje.

A 27. percben Walker csúnyán elkésett egy szerelési kísérletnél, és miután már nem az első érdekes belépője volt a meccsen, örülhetett, hogy továbbra is a pályán maradhatott. Amíg Pedro próbálta összekaparni végtagjait a Spurs jobbhátvédjének szabálytalansága után, Fabrégas hatalmas helyzetbe került, azonban gyengén a kapu mellé gurított a spanyol.

Végre kezdett felpörögni a meccs, előbb Son, majd Kane és Costa is távoli lövésre szánta rá magát. A legközelebb a spanyol járt a gólszerzéshez, az ő ballábas bombáját követően Llorisnak kapaszkodnia kellett, hogy ki tudja ütni szögletre a labdát, míg a Tottenham játékosai nem találták el a kaput.

A félidő vége előtt Lamela és Kane zsenialitásának köszönhetően végül mégis a Spurs szerezte meg a vezetést. Az argentin egy tökéletes ütemű labdát varázsolt a fiatal angol csatár elé, aki igazi középcsatár módjára higgadtan elfektette Begovicot, és az üres kapuba gurított (0-1).

Öt perccel később majdnem megduplázta előnyét a bajnoki címért küzdő Tottenham. Walker centerezett remekül, de Lamela lövésébe belevetődtek Cahillék, az ismétlést Son pedig elszórakozta. A félidő hajrájában aztán már nem hibázott a dél-koreai csatár. Ivanovic adta el a labdát a saját térfelén, amelyre Eriksen csapott le, és ugratta ki szépen Son-t. A Dele Alli helyén játszó játékos ziccerben okosan gurította el a rövidbe a játékszert (0-2).

A hosszabbításban a Diego Costát folyamatosan provokáló vendég játékosok közül Dembelé egy kakaskodás közben még a spanyol játékos szemét is megpróbálta kinyomni, amiért jogosan számíthat egy nyaralás-meghosszabbító büntetésre a szövetségtől. Odáig fajult a játékosok viselkedése, hogy már Pochettinonak kellett a pályára rohannia, hogy a feleket szétválassza, ami sikerült is nagy nehezen, és le tudtak vonulni szünetre a felpaprikázott játékosok.

A második játékrész is Tottenham ziccerrel indult, Kane tekerését most azonban szépen fogta Begovic. A szünetben Eden Hazard is a pályára lépett, és ha már ott volt, meg is dolgoztatta Llorist Kane ziccere után, de a francia kapusnak nem volt túl nehéz dolga a hárításnál.

Az 54. percben Son lőhette volna meg második találatát a meccsen, de 18 méteres lövése a kapu mellé gurult. Az 58. percben gyakorlatilag a semmiből szépített a Chelsea. Diego Costa harcolt ki egy szögletet Alderweireld mellett, amelyet Willian rúgott pont Cahill lábára. Az angol válogatott középhátvéd bántóan üresen maradt az ötösön, és még át is vehette a labdát, mielőtt a hálóba bikázott (1-2).

Hírdetés

A Spurs játékosai nagyon idegesen játszottak, a Chelsea sorra dolgozta ki a lehetőségeket, és Willian nagy ziccerben pont Lloris kezébe lőtt. Fél órája volt még Hiddink fiainak, hogy megnyerjék a bajnoki címet a Leicesternek. A félidő kezdeti lendülete azonban kezdett fogyni, és a Tottenham magabiztosan őrizte előnyét.

A 74. percben Hazard középre lőtt labdájába Walker ért bele veszélyesen, majdnem a saját kapujába pattant róla a játékszer, de végül tökéletes mentés lett a dologból. A túloldalon a csereként beállt Mason lőhetett volna 16 méterről gólt, de Begovic szépen mentett. A Chelsea talán egész szezonban nem harcolt annyira, mint a mai találkozón.

A 83. percben aztán jött a slusszpoén. A beállása óta brillírozó Hazard gyönyörűen vezette végig a labdát a pályán, majd Costa is szépen fordult le a védőjéről, és passzolt vissza a belgának. A szörnyű szezont futó belga pedig élete egyik legnagyobb gólját lőtte a bal felső sarokba kapásból (2-2). Ha Hazard így játszott volna egész szezonban, akkor biztosan nem a középmezőnyben tanyázna a Chelsea két fordulóval a bajnokság vége előtt. Ami viszont sokkal fontosabb, 10 percre került a bajnoki címtől a Leicester City együttese.

Teljesen elborultak a vendég játékosok. Előbb Lamela lépett rá gusztustalan módon a földön fekvő Fabregas kezére, majd Dier kaszálta el Hazardot csúnyán, azonban meglepő módon még mindig 22 játékos maradhatott a pályán. A Tottenham 9 sárga lapot szedett össze a találkozón és csak Clattenburg jóindulatán múlt, hogy a pirosat megúszták.

Az év egyik legjobb meccsén a Chelsea kiharcolta a Leicester City bajnoki címét, miután kétgólos hátrányból 2-2-es döntetlennel zárult a találkozó. Claudio Ranieri biztosan meg fogja ezt köszönni volt munkáltatójának, hiszen 2000 és 2004 között pont a londoni kékeket irányította az olasz, és végül ők nyerték meg neki idén a Premier League serleget.

Eredmény, Premier League, 36. forduló:
Chelsea 2-2 Tottenham (Cahill 58′ Hazard 83′, ill. Kane 35′, Son 44′)

Ha hétfőn bajnok lesz a Leicester, Ranieri lemarad róla

Nem látja a hétfő esti Chelsea-Tottenham Hotspur mérkőzést Claudio Ranieri, a listavezető Leicester City labdarúgócsapatának vezetőedzője, így elképzelhető, hogy lemarad együttese bajnokká avanzsálásáról.

Az olasz szakember a BBC honlapjának elmondta, 96 éves édesanyját látogatja meg Olaszországban, s ő éppen hazafelé tart majd a repülőn, miközben a két londoni gárda összecsap egymással.
„Én leszek az utolsó ember Angliában, aki tudni fogja az eredményt” – tette hozzá a tréner, aki akárcsak csapata, első bajnoki címét ünnepelheti.
Ahhoz, hogy a második helyen álló Tottenhamnek esélye maradjon a bajnoki címre, győznie kell a Stamford Bridge-en, erre 1990 februárjában volt képes legutóbb.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »