Csőd szélén a kormány megbízható stratégiai partnere

Csőd szélén a kormány megbízható stratégiai partnere

Veszélybe kerülhet a Takata japán autógyártó ezer új munkahellyel kecsegtető miskolci álomberuházása, a kormány stratégiai partnere ugyanis sajtóhírek szerint a csőd szélére került. Először a tokiói központú hírügynökség, a Nikkei írta meg, hogy a miskolci gyárral is rendelkező autóipari vállalat nehéz anyagi helyzete miatt csődeljárást indít. A névtelen forrásokra hivatkozó cikk nem tett jót a cég hírnevének, a tokiói tőzsdén felfüggesztették a kereskedést a vállalat részvényeivel. Ezzel a Nikkei információja új fejezetet nyitott a légzsákokat gyártó Takatát övező botrányok történetében. A 84 éves múltra visszatekintő japán vállalatról tavaly derült ki, hogy selejtes termékei legalább 11 ember halálát okozták az utakon. A többek között Toyota, Mercedes és Audi autókba szerelt légzsákjaik ütközéskor felrobbantak, az utastérben a műszerfalból kitépett fémrepeszek gyilkoltak. Miután kiderült, hogy a cég termékei életveszélyesek, a világon több mint százmillió autót hívtak vissza. Élen járt az Egyesült Államok, ott az érintett 24 millió autótulajdonosnak 553 millió dolláros kártérítést kellett kifizetni. A magyar utakra is került a veszélyes darabokból, itthon több mint 15 ezer Toyotát hívtak vissza. Ráadásul a cég három korábbi japán vezetője ellen büntetőeljárás indult; őket azzal gyanúsítják, hogy 2000 óta tudták, de eltitkolták a légzsákdeflátor hibáját.

Magyarországon 2013-ban jelent meg a cég Takata Safety Systems Hungary Kft. néven. A vállalat Miskolcon épített gyára 2014 októberében kezdte meg működését a magyar kormány lelkes támogatásával. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor még külügyi államtitkárként írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a japán multival; az eseményen történelminek nevezte a 68 millió eurós, zöldmezős beruházást. A kormány többek között vállalta, hogy támogatja a cég magyarországi beruházásait, és elősegíti a hazánkban gyártott termékek exportját. Megjelenik a dokumentumban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a magyar Eximbank is; a két állami cég feladata a magyar beszállítók bekötése lett volna a Takata gyártási folyamataiba.

Szerettük volna megtudni, végül miként valósult meg a Takata magyar állami támogatása, ahogyan azt is, hogy a várható csődeljárás következtében mi lesz az ígért ezer új munkahellyel, s mire számíthat a jelenleg a gyárban dolgozó 650 munkatárs. Kérdéseinkre lapzártánkig a a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Eximbank nem reagált, a HIPA későbbre ígért választ.

Elértük viszont Kriza Ákost (Fidesz), Miskolc polgármesterét. A helyzetre való tekintettel a városatya is szűkszavúan válaszolt. Elmondta, olvasták a napokban megjelent híreket, munkatársai ezért egyeztetést kezdeményeztek a Takatával. – A cég helyzete jelenleg stabil – szögezte le a polgármester.

Közleményben válaszolt a japán vállalat; ebben nyomatékosították, csődeljárásról nem született döntés. A tömeges autó-visszahívások miatt a cég külsős bizottságot jelölt ki az eset felülvizsgálatára, a jelentés pedig hamarosan a vezetőség elé kerül. Iparági forrásunk hangsúlyozta: döntés csak ezután lehetséges, ezért „a nyugati sajtóban megjelent hírek pusztán spekulációk”.

Tény ugyanakkor, hogy a Takatára korábban bejelentkezett a kínai kézben lévő Key Safety Systems cég, és a csődeljárást meglebegtető hírek bizonyára felgyorsítják az egyesítésről szóló tárgyalásokat. Ezáltal, ha nem szűnik is meg a 60 ezer négyzetméteren épített miskolci gyár, a német Bosch cég májusi megvásárlása után a Takata lehet a következő, ami a fideszes városban kínai befektetők tulajdonába kerül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »