Csipkerózsika ébredése

Csipkerózsika ébredése

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön a TASR-nek kijelentette, hogy a jelenlegi viharos parlamenti jogalkotás és a belpolitikai helyzet elviselhetetlen az ország számára, ezért korábban kell megtartani a választásokat. Tehát nem szeptemberben, mint ahogy a kormánykoalíció egykori pártjai január végén megegyeztek, hanem már júniusban.

Jó reggelt! Kissé későn ébredt fel az államfő, az ország lakossága ezt már augusztustól a saját bőrén érzékeli, ekkor jelentette be a SaS, hogy kilép a kormányból. A káosz azóta egyfolytában fokozódik, a kormány decemberi leváltást követően turbószinten. Nem csillapodtak a kedélyek azt követően se, mióta megtudtuk az előrehozott választások szeptember 30-ai időpontját. Látva az országban uralkodó tűrhetetlen állapotokat, az államfőnek ekkor kellett volna erélyesebben fellépnie, és rábírni a pártokat egy korábbi, júniusi időpontra.

De ő csak most világosodott meg, most ébredt fel Csipkerózsika-álmából és kérte, sőt követelte a korábbi időpontot. Valószínűleg nem azért tette, mert megcsókolta őt Fico herceg, aki a júniusi választási időpont legfőbb szószólója. Sokkal inkább késztették őt erre a témában tartott felmérések eredményei: a lakosság többsége nem kér a szlovákiai politikában uralkodó jelenlegi fejetlenségből, és minél korábbi időpontra követeli a választásokat.

Miért nem próbálta meg a legfőbb közjogi méltóságából eredő tisztségéből, valamint személyes varázsából kifolyólag már a január 30-ai döntés előtt befolyásolni a pártokat a parlamenti választás kiírásának időpontját illetően? Vagy miért nem tiltakozott azonnal a kedvezőtlen parlamenti döntés ellen? Kellett hozzá két hét, hogy felmérje a következményeket, meghallja az elégedetlenséget a lakosság köréből? Illetve most ébredt rá, hogy jövőre köztársaságielnök-választások is lesznek Szlovákiában, és a mostani tétovázása végzetes lehet számára? A kivárása is hasonlót ígér, a választók nem felejtenek…

Hírdetés

Az igazsághoz tartozik, hogy a köztársasági elnök először a választások korábbi időpontja mellett volt, majd elfogadhatónak tartotta a szeptemberi dátumot is. Igor Matovič ezzel kapcsolatban ki is jelentette, hogy „Az, hogy a parlamenti választás szeptemberben lesz, az ő érdeme. Nagyon sajnálom, hogy most zavarja őt ez az időpont, csak mert látott néhány felmérést, majd hozzátette: „a köztársasági elnök mindent a felmérések alapján tesz.”

Čaputová hirtelen pálfordulása ragadós még a szeptemberi időpontra voksoló pártok körében is! A szlovák politikai ellenzék eredetileg is korábbi, júniusi vagy még korábbi, májusi választásokat szeretett volna, a Sme rodinának minden mindegy, Kollár hajlékonyak bármilyen irányba, saját bevallásuk szerint január végén csak azért szavaztak a szeptemberi időpontra, mert az OĽANO és az SaS kizárólag a szeptemberi időpontot volt hajlandó támogatni, és a Sme rodina nem akarta, hogy teljesen meghiúsuljon az előrehozott választás, ezért szintén megszavazták.

A SaS is szélkakaskodik: most már elfogadná a júniusi dátumot is, tárgyalhatnak is róla, de Sulík szerint egyelőre a szeptemberi választással kapcsolatos megállapodás érvényes. Valószínűleg rájöttek a liberálisok arra, mennyire fura az a helyzet, hogy ők buktatták meg a kormányt, majd az előrehozott választások legkésőbbi időpontját tartják kizárólagosnak. Robert Fico szerint az sem kizárt, hogy a SaS jövő héten saját javaslatot terjeszt elő a korábbi időpontra vonatkozóan, egyúttal felajánlotta, hogy ebben az esetben a Smer visszavonja a rendkívüli ülésre vonatkozó saját indítványát. 

Igor Matovič, az OĽANO elnöke szerint ez Sulíkék részéről politikai ügyeskedés, ellenben, ha tényleg reális lenne a fenyegetés, hogy Zuzana Čaputová államfő hivatalnokkormányt nevez ki, az összes párt megegyezne az előrehozott választás lehetséges korábbi időpontjában.

Tehát ezek szerint most a köztársasági elnök kezében van a megoldás kulcsa! Főleg úgy, hogy a parlament pénteken harmadszori próbálkozásra sem volt határozatképes, továbbra sem sikerült megnyitni az előre hozott választás korábbi időpontjáról szóló ülést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »