Csíkszereda – András bácsi finom falatai

Bunătățile lui András bácsi finom falatai olvastam lelkesen a kétnyelvű feliratot a Petőfi utcában, a legújabb pereces, előtt s mindjárt oda is mentünk unokámmal, valami finomság reményében. Végre! gondoltam, egy eredeti helyi felirat! Nem Palermo vagy San Genaro, vagy Bandidos, hanem András bácsi.a kunkori bajúszával s a pipájával. Épp egy furgon hozott sok halom perecet, amelyből következtettem , hogy ,,András bácsi,, importálja valahonnan a finomságait, nem úgy mint a szemben lévő pereces, aki ott előtted sütteti, s még meleg is.No de mindegy rögtön sorba is álltunk. Elsők vagyunk az unokámmal.

Többen is beállnak mögénk, a feliratnak megvan a hatása morfondírozok magamban, amíg várunk, de már ki is dugja a fejét az elárusítónő. Kisunokám kétéves, most gyakorolja hogyan kell kérni a perecet,– Kérek szépen sajtos petecet — mondja. kedvesen, a nő pedig csak néz. Segíteni akarok mondom tisztán hogy PEREC, de azt feleli hogy spuneți romînește. Elámúltam, de még akkor se akartam elfogadni ami folytatódott. Mondom–Perec iseamnă covrig, nu știti?– Erre aztán jött a nagy meglepetés: A szolgáltató egység ,,patronja,, kiugrott az üzletből és kemény dúrban ordítani kezdett –Ce aveți cu limba romînă; rușine rușine….să vorbiți romînește, dunmneata femeie bătrînă( ezt rám harsogta) carăte de aici. nebunelor nebunelor –ordította, majd folytatta egy másik nyelven, hogy lássuk ő így is tud.– Mányányák ál innán. Magik bólondok, nám kál házugolni.– Valaki mögöttem kérte , hogy ne ordíbáljon, erre még jobban ordította , hogy ő nem ordít.Hamár ilyen szépen kifogadott javasoltam neki hogy– Shimbă ți firma domnule–( mondjuk lehet ez a megszólítás nem fedte a valóságot, jobban illett volna az animalule, de mivel nagyon tisztelem az állatokat ezt nem akartam rá mondani) Szóval akik ott álltuk a sorunkat vagy öten, szépen sarkon fordultunk, és távoztunk a színhelyről.

Hírdetés

Búcsúzóul felnéztem az öreg kunkori bajúszára a cégéren, s elképzeltem milyen lenne ha csak úgy egyszerre kiesne a pipa,a szájából, s rákoppintana a nagyhangú divatosra nyírt koponyájára, de nem történt semmi. A bunötöcile- t pedig többet nem kívánom az biztos. Az unokám javasolta hogy menjünk a másik pereceshez, egy kicsitt lennebb.Oda ment a többi öt ember is aki előzőleg András bácsi mellett döntött. Én pedig ,,egész úton haza felé, azon gondolkodám,, … hogy ez a szerencsétlen András bá hogy megjárta a pereces üzlet fölött, a pipájával a szájában, mit kellett megérjen, s hova jutott szegény! Menjetek ti is kérjetek   perecet, hátha azóta változott valami!

B.E. Facebook bejegyzése


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »