Csikktengerbe fulladhat Budapest

Csikktengerbe fulladhat Budapest

Eltűntek a főváros narancssárga és zöld színű szemeteseiről a hamutartók, Budapest egyes részeit, különösen a BKV-megállók és az aluljárók kijáratának környékét hetek óta ellepik a cigarettacsikkek. A fenti közterületeken tilos a dohányzás, akik mégis dohányoznak, akár ötvenezer forintos bírsággal sújthatók. Ezért kiemelten fontos, hogy a káros szenvedélynek élők azok környékén találjanak olyan lehetőséget, ahol kulturált módon elolthatják a csikket, és ne dobják el az utcán. Sajnos tapasztalataink szerint ennek pont az ellenkezője az igaz. Szerkesztőségünkbe konkrét észrevételek is érkeztek: sokan kifogásolták, hogy a budai Széll Kálmán tér közelében, a Várfok utcában valóságos csikktenger alakult ki a megújult zöldterületeken. Pesten, a nagy forgalmú népligeti aluljárórendszer környékén sem különb a helyzet, és érkezett szerkesztőségünkbe panasz a kispesti Határ útról is, ahol a villamos-végállomáson a BKV-járművezető is vígan pöfékelt a Dohányozni tilos! tábla és a sínek mellett gyűlő csikkhalom közelében. A főváros belsőbb kerületeiben szinte bárhova megyünk, ugyanezt tapasztaljuk.

Lapunk megpróbált utánajárni ennek a sokakat zavaró jelenségnek, ami nemcsak közegészségügyi, köztisztasági kérdés, hanem – tekintettel az idegenforgalmi idény kezdetére – országimázs szempontjából sem mindegy.

A Budapest köztisztaságáért felelős önkormányzati cég, a szemetesedényeket üzemeltető Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a Magyar Nemzetnek a hamutartók eltűnését firtató kérdésére a következő magyarázatot adta: „A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2. paragrafusa szabályozza azokat a helyszíneket, ahol nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni. A közösségi közlekedési eszközök megállóiba, illetve a gyalogos forgalom számára nyitva álló aluljárókba telepített, társaságunk kezelésében lévő 50 literes hulladékgyűjtő edényekről a csikkgyűjtők leszerelése a törvénynek való megfelelés érdekében történt.” Megjegyezték: az FKF kezelésében pontosan 10 482 darab 50 literes hulladékgyűjtő edény van a közterületeken. Ebből 4704 található közösségi közlekedési eszközök megállóiban és a gyalogos forgalom számára nyitva álló aluljárókban, így a naponta jelentkező rongálás miatt a maradványmennyiség körülbelül kilencven százaléka van felszerelve hamutartóval. – A közterület-fenntartó folyamatosan takarítja a budapesti aluljárókat, míg a megállók takarítása a közlekedési társaság, illetve az általa megbízott cég feladata – hangsúlyozta kérdésünkre az önkormányzati cég.

http://mno.hu/

Hírdetés

Ezzel szemben a budapestiek azt tapasztalják, hogy a hamutartók szinte mindenhonnan eltűntek, a dohányosok gyakran a műanyag edényeken nyomják el a csikkeket, amelyek azután egyre csak gyűlnek azok környékén. A Fővárosi Közgyűlés 1994-től hatályos köztisztasági rendelete szerint a főváros közterületein szemetelni tilos. A hamutartók leszerelése, különösen azokon a helyeken, amelyek közelében dohányozni is tilos, ez ellen hat. Sőt, jogsértésére sarkall.

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot (FÖRI) is, hogy a már említett, a nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján mekkora büntetéseket szabtak ki az elmúlt időszakban. Tájékoztatásuk szerint a FÖRI közterület-felügyelői 2016-ban és 2017-ben eddig összesen 413 esetben intézkedtek, s együttesen 3,4 millió forint értékű helyszíni bírságot szabtak ki. Ötvenegy szabálysértővel szemben az illetékes kormányhivatalnál még eljárást is kezdeményeztek. Figyelembe véve, hogy az érintett közterületeken és az azoktól számított öt méteres körzetben hatályos dohányzási tilalom kiterjesztve érvényes a játszóterekre, illetve „közforgalmú intézmények” környékére is, a szankciók elrettentő hatásáról nem lehet beszélni.

Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) egyébként múlt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy az FKF „válságban van”, és az eddigi vezérigazgató, Csontos István benyújtotta a felmondását. Szerinte a közszolgáltató elsősorban a drasztikus kormányzati forráselvonások miatt jutott bajba. Budapest vezetője napokkal azelőtt az Inforádió Aréna című műsorában így háborodott fel: „Ismét sok a szemét”.

– Levélben fordultam az FKF május 31-ig hivatalban lévő vezérigazgatójához, hogy intézkedjenek: ahol lehetséges, szereljék vissza és ürítsék rendszeresen a csikktartókat, és gondoskodjanak a jogszabályok betartatásáról – mondta el lapunknak Szaniszló Sándor MSZP-s fővárosi képviselő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »