Csicsó 850. születésnapját ünnepelték

Csicsó 850. születésnapját ünnepelték

A két napon át tartó 27. Csicsói Falunap eseménysorozatát az tette egyedivé, hogy a több mint 1200 fő által lakott községet 1172-ben, vagyis 850 évvel ezelőtt említették először az okleveles forrásokban Chichou néven.

A hétvégi eseménysor a hősi halottak emlékművének megkoszorúzásával kezdődött. A helyi temetőben tartott megemlékezésen a Caritas énekkar fellépése mellett ökomenikus istentiszteletet is tartottak. Ezt követően a résztvevők átvonultak a „Magyarnak maradni“ emlékparkba, ahol a millencentenáriumi emlékműnél Győri Andrea önkormányzati képviselő nagyvonalakban ismertette a falu több évszázados történelmét. „Falunk a Csallóköz egyik gyöngyszeme. Napjainkban egyre növekszik az idegenforgalom jelentősége elsősorban a Lioni-tó, a Duna menti ártéri erdőségek miatt, valamint a kerékpárút is vonzza ide az idelátogatókat“ – sorolta, hogy többek között mi alkotja a község vonzerejét. Az emlékműnél Földes Csaba polgármester és Mező András alpolgármester közösen helyezték el az emlékezés virágait.

Hírdetés

A helyi kultúrházban bemutatták a 2015-ben alakult Csicsó Polgári Társulás legújabb kiadványát. Bödők Károly, a kötet egyik szerkesztője lapunknak elmondta, tásulásuk azzal a céllal jött létre, hogy helytörténeti kutatásokat végezzenek. Munkájuknak köszönhetően jelenik meg a Csicsói Hírmondó, emellett fokozatosan gyűlik a helytörténeti anyag is, amely elsősorban Nagy Amália munkáját dicséri.

Az elmúlt években eddig négy kiadványuk látott napvilágot. Feldolgozták már a 1965-ös árvíz emlékezetét, a község tárgyi és szellemi örökségét, illetve annak híres szülötteit. Legutóbb a lakodalmas szokásokat gyűjtötték egy csokorba. A friss kiadványnak a Csicsó Képes Kórnikája címet adták. „Bizonyos értelemben a falu 850 éves dolgozza fel képekben. Itt az érzések előhívása volt fontos a számunkra, hogy a mi az ami ideköti az embereket a faluhoz. 24 csicsói ember keze munkáját dicséri ez a könyv, akik folyamatosan a környéket járják, a falut fotózzák. Gyűjtöttünk régi képeket is, bár azokból kevesebb van. Inkább az volt a cél, hogy a mostani állapotot rögzítsük“ – fejtette ki Bödők Károly. A munkával nem állnak le, idén további két kötet várható még, s már tudják, hogy jövőre milyen témában adnának ki egy újabbat.

A helyi labdarúgópályán másnap két mérkőzést is láthattak a helyiek, amely során a község U15-ös csapata Ekellel, a felnőttek pedig a marcelházi B-csapattal mérkőztek meg. A színpadi műsorból nem hiányzott a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda tanulóinak fellépése sem.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »