Csicsergő mise – A legkisebbek részvételével tartanak szentmisét Celldömölkön

Csicsergő mise – A legkisebbek részvételével tartanak szentmisét Celldömölkön

Játék közben, pokrócon ülve hallgathattak szentmisét kisgyermekek és szüleik január 14-én, szombaton a Nagyboldogasszony-templomhoz tartozó egykori kolostor épületében Celldömölkön, ahol a tervek szerint ezentúl minden hónapban tartanak „csicsergő misét”.

A szentmise szabályait megtartottuk, de a keretein lazítottunk – mondta Mikulyák László plébánoshelyettes, aki azt tapasztalja, hogy a szülők sokszor inkább el sem mennek szentmisére a gyermekükkel, mert tartanak tőle, hogy egyrészt a kicsi nem bírja fegyelmezetten végigülni a szentmisét, másrészt mocorgásukkal, esetleg sírásukkal zavarná a többi résztvevőt.

Ezúttal a hideg padok miatt sem kellett aggódniuk a szülőknek: a kolostorépület padlójára pokrócokat, plédeket terítettek, a gyerekek pedig örömmel vették birtokba a rendhagyó játszóteret.

Mikulyák László hozzátette: ha jobb idő lesz, talán átmennek a templomba is. A fő terv azonban az, hogy minden szombaton délután 3 órakor várják a kisgyermekes családokat szentmisére, ami egyúttal jó alkalom a találkozásra, tapasztalatcserére, az örömök és az aggodalmak megosztására is.

Hírdetés

Celldömölkön eddig ilyenre még nem volt példa, de az országban több helyütt már beváltotta a hozzá fűzött reményeket hasonló kezdeményezés. A gyerekek is a keresztény közösségünk részei, szeretnénk, ha ezt már kiskorban megtanulnák – hangsúlyozta a plébánoshelyettes. Ha igény mutatkozik rá, a jövőben baba-mama klubot is létrehoznak a plébánián.

A következő csicsergő szentmisét február 4-én tartják.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »