Cserhalmi György 75 éves lett

Cserhalmi György 75 éves lett

Cserhalmi György 75 éves lett Juhász Katalin2023. 02. 17., p – 09:38

Ma ünnepli 75. születésnapját Cserhalmi György, nemzedékének egyik legkarizmatikusabb színészegyénisége.

„Én mindent megkaptam. Ha nem moziban, akkor a színházban, ha nem a színházban, akkor a moziban, vagy ha nem itt, akkor a televízióban, de mindent elértem. Eszembe sem jutott, hogy álmaim legyenek, mert nem volt rájuk szükségem”- mondta egy interjúban.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után néhány évadot Debrecenben és Veszprémben, majd két évet a Nemzeti Színházban töltött, egy interjúban színházi mesterének Latinovits Zoltánt és Őze Lajost nevezte. 1979-től a Mafilm színtársulatában dolgozott, 1983-ban a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor irányításával induló, legendássá vált Katona József Színház társulatának lett meghatározó tagja, a kilencvenes években több más színházat is kipróbált. Mozgékony, robbanékony alkat, szerepformálásaiban korunk zaklatottsága lüktet.

Hírdetés

Több mint kétszáz filmet forgatott, egy időben állandó szereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek. Arra a kérdésre, hogy mit tanult Jancsótól, a következőket válaszolta egy interjúban: „Történelmet. Népdalokat. Jogot. És mindennek valami olyan bonyolult összefüggését, amit más nem tudott elmondani. Ő pedig még fel is tudta venni 35 mm-re, ami elképesztő tudomány. Jancsónál elsőként azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie. Atemetési beszédében azt mondtam, hogy a filmek után visszabuktunk a hatvanas égők alá a társ- és albérletekbe. Megszokhatatlan volt a kontraszt. Egy Jancsó-film után nehéz volt bármibe is kezdeni, mert hirtelen szembetűnővé váltak az ellentmondások”.

Dolgozott Szabó Istvánnal, Makk Károllyal, Sára Sándorral, Bacsó Péterrel, Mészáros Mártával, főszereplője volt a filmnyelvet megújító Bódy Gábor több művének (Agitátorok, Amerikai anzix, Nárcisz és Psyché). Játszott történelmi témájú filmekben (80 huszár, Szirmok, virágok, koszorúk, A hídember, A temetetlen halott), emlékezetes alakítást nyújtott az András Ferenc rendezte Dögkeselyű című krimiben, az Ottlik Géza kisregényéből forgatott Hajnali háztetőkben, a Kontrollban, az Oscar-díjra jelölt Zelary című cseh filmben. Soha nem vett igénybe kaszkadőrt, a hitelességre törekedve. Készített lemezt (Básti Julival a Hallgass kicsit, Novák Péterrel Eklektikon címmel), a Kaposvári Egyetemen színészmesterséget oktatott.

Több más elismerés mellett megkapta az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíját vehette át, 2014-ben a nemzet színészének választották.

A Balaton-felvidéki Kékkúton élő színész az elmúlt években több műtéten is átesett, így elmaradt színpadi visszatérése. Régóta vezeti naplóját, és rendszeresen megnyilvánul közéleti kérdésekben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »