Csemeteültető kalákát szerveznek Zalánban

Csemeteültető kalákát szerveznek Zalánban

Tízezer facsemete elültetését tervezi egy közösségi esemény keretében szombaton Zalán határában a Vinca Minor Egyesület. A kezdeményezés partnere Bodok község önkormányzata és a Zaláni Közbirtokosság, támogatója pedig az E.ON Románia vállalat, melynek önkéntesei már eddig is bekapcsolódtak hasonló háromszéki környezetvédelmi megmozdulásokba.

A Zaláni Közbirtokossággal folytatott egyeztetések nyomán a település határában egy kéthektáros, beerdősödő területet választottak ki a szervezők a csemeteültetésre. Para Zoltán, a kezdeményező Vinca Minor Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a finanszírozó támogatásával hivatalos erdészeti csemetekertből szerezték be az élettérnek megfelelő fajokat, tízezer kocsánytalan tölgyet, illetve juhart, melyet a kiszemelt területen kívánnak elültetni a helyi közösség tagjai, illetve önkéntesek mozgósításával. Rámutatott, erősen fásodó, bokrosodó területről van szó, így az új ültetvény nem lesz kitéve a tűző napsütésnek, a meglévő növényzet árnyékol, ez pedig fontos a csemeték túlélése szempontjából.

Terveiket a bodoki önkormányzat támogatja, népszerűsítik a kalákát és mozgósítanak is, ami azért lényeges, hogy a helyi közösség sajátjának érezze ezt a környezetüket gyarapító kalákát – fűzte hozzá Para Zoltán. Kiemelte ugyanakkor, hogy akciójuk támogatója az E.ON Románia, mely munkatársaival rendszeresen bekapcsolódik a környezetvédelmi és környezetépítő projektekbe. Ez a fiatal kis erdő sok gondozást igényel majd a következő évek során, s a szervezők bekapcsolódnak az utógondozásba is, hogy az elültetett csemeték életképesekké váljanak.

Hírdetés

A csemeteültető kaláka bárki számára nyitott, a helyi érdeklődők mellett szívesen fogadják az önkénteseket is, akik hasznos munkát végezve szívesen eltöltenének egy napot a szabadban. A csatlakozóknak ajánlják, hogy megfelelő öltözetben, bakancsban menjenek, vigyenek magukkal ivóvizet, valamint ásót is. Találkozó szombat reggel 8 órakor Zalán központjában, ahol leparkolhatják az autókat, bicikliket, majd rövid eligazítás után a résztvevőket utánfutós traktorok és szekerek szállítják a helyszínre. Délben hideg ebédet biztosítanak a kalákázóknak, délután pedig közös napzáróval ér véget az esemény ugyancsak a település központjában.

Jelentkezni péntek délig lehet, a jelentkezési űrlap és az esemény leírása elérhető a vincaminor.ro honlapon, valamint az egyesület Facebook-oldalán.

Rossz idő esetén – sűrű eső vagy fagy, hideg – a csemeteültetést egy későbbi időpontban szervezik meg, amiről időben értesítenek a szervezők.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »