Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát – a lőszerraktár felrobbantása miatt

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát – a lőszerraktár felrobbantása miatt

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkoszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton Prágában.

Babiš szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babiš a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Miloš Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel.

A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamáček megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamáček az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a CTK hírügynökség.

A cseh hatóságok körözést indítottak két orosz állampolgár ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Szergej Szkripal brit oldalra átállt orosz hírszerző és lánya megmérgezéséhez 2018-ban Nagy-Britanniában, valamint a lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokhoz is. A szervezett bűnözés elleni cseh különleges rendőri alakulat közzétette a két férfi körözési fotóját, akik feltehetően az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei.

Az orosz útleveleiken szereplő nevek szerint Ruszlan Bosirovról és Alekszandr Petrovról van szó. A két orosz állampolgár 2014 októberének közepén hat napot tartózkodott Csehországban, éppen abban a régióban, ahol a robbanás történt. A cseh hatóságok szerint a férfiak más nevekre kiállított moldovai és tádzsik útlevelekkel is rendelkeztek.

A brit oknyomozó csoport szerint Bosirov valójában Anatolij Csepiga, a GRU ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos.

Hírdetés

Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Csehország nagyon jól tudja, mi lesz a következménye a tizennyolc orosz diplomata kiutasításának – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton este.

Prága tudja jól, mi lesz ezeknek a trükköknek a következménye

– hangoztatta az orosz külügyi szóvivő.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke szerint Moszkva válaszának arányosnak kell lennie.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke pedig kijelentette, hogy

Csehország döntésével „az Egyesült Államok farvizében evez”.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a diplomaták kiutasításának nincs valós alapja, az indoklás pedig nem állja ki a kritikus vizsgálatot. Ugyanakkor hozzátette, hogy az intézkedés súlyos csapást jelent a kétoldalú kapcsolatokra.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »