Csehországban sorra mennek tönkre a régi kazánok a rosszabb minőségű norvég gáz miatt

Csehországban sorra mennek tönkre a régi kazánok a rosszabb minőségű norvég gáz miatt

Csehországban a lakosság egy részénél komoly gondok adódtak a gázkazánokkal a norvégiából importált földgáz minősége miatt. A probléma a szulfán mennyiségével van, amely jóval magasabb, mint a korábban importát orosz földgáz esetében volt. A cseh kormány ugyanakkor nem is olyan régen azzal kérkedett, hogy idén januárban már egy köbméter gázt sem vásároltak Oroszországtól, és így függetlenekké váltak (a kifejezés alapvetően hibás, hiszen így amerikai LNG-re és norvég földgázra kellett váltaniuk teljesne más árakon).

A Štandard.sk konzervatív szlovák portál közlése szerint az elmúlt hónapokban Észak-Csehországban megszaporodtak az olyan bejelentések, miszerint elromlottak vagy tönkrementek a gázkazánok. Leginkább az áramlást szabályozó és mérő alkatrészekben keletkezett kár.

A CNN Prima News által múlt csütörtökön közölt riportban a cseh illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy sok esetben a szerkezeti sérülés olyan nagy volt, hogy az alkatrész cseréjére volt szükség – ami nem olcsó mulatság, Szlovákiában 100 euró feletti kiadásról beszélhetünk.

A Cseh Hatósági Mérnökök és Technikusok Kamarájának elnöke, Robert Špalek ráadásul kijelentette, hogy a régebbi típusú gázkazánokban gázszivárgást is okozhat az alkatrészek sérülése. Ústecký kraj cseh kerület illetékes technikusai a sajtónak azt mondták, semmi hasonlóval nem találkoztak előtte.

“Az elmúlt hónapokban egyre több ügyfél kezdett el panaszkodni a kazánokra. A helyszínen kiderült, hogy a hibákat a gáz okozza, ami rossz minőségben érkezik az országba. Ez okozza a kazánok meghibásodását”

mondta az egyik technikus.

Hírdetés

A Csehországi Gáztársulás szerint a Nirvégiából érkező gázimport minősége a felelős a meghibásodásokért. Az onnan érkező gáz jóval több szulfánt tartalmaz, mint a korábban importált orosz földgáz, a szulfán pedig kémiai reakcióba lép az alkatrészek rézelemeivel, és hibákat okozhat.

A dolog érdekessége, hogy a központilag meghatározott határértékeket a norvég importgáz nem lépte túl. Az is igaz ugyanakkor, hogy míg akadálytalanul érkezett az orosz gáz Csehországba, hasonló problémákra számítani sem kellett. Az orosz szulfántartalma 0,1 milligram volt köbméterenként, a norvég gáznál ez a mennyiség 2,5 milligram.

Csehország az orosz gázról való leválás érdekében jelentős mennyiségű norvég gázra váltott át, valamint amerikai LNG-t importál.

A Štandard utánajárt a szlovák illetékeseknél, hogy hasonló problémákra Szlovákiában is számítani kell-e. Mivel Szlovákia is beállt a fősodorba, igyekszik teljesen leválni az orosz gázról. A legutóbbi kijelentések szerint a gázimport mintegy harmada érkezhet a norvégoktól.

A Szlovák Gázművek közlése szerint nem érkezett hozzájuk bejelentés ilyen problémák miatt. Szlovák Gáz- és Olajszövetség (SPNZ) ugyanezt közölte: nem regisztrálnak problémákat a gáz minőségével kapcsolatban. Ők azt is hozzátették, hogy Szlovákiában 5 milligramm a szulfán köbméterenkénti maximális határértéke, és a “Szlovákiába érkező importgáz mindegyike teljesíti az előírt minőségi paramétereket”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »