Csehországban mától állami gyász van, a csütörtöki tragikus lövöldözés áldozatai előtt tisztelegnek

Csehországban mától állami gyász van, a csütörtöki tragikus lövöldözés áldozatai előtt tisztelegnek

A cseh közvéleményt sokkolta az a csütörtöki prágai lövöldözés, amelynek 14 halálos áldozata és húsznál több sebesültje van.

A cseh tévécsatornákon egymást követik a legújabb fejleményekkel kapcsolatos beszámolók és már több szemtanú is beszélt arról, miket látott és tapasztalt. 

A Károly Egyetemen pénteken az ország felsőoktatási intézményeinek képviselői arról folytattak megbeszélést, miként lehetne olyan biztonsági intézkedéseket foganatosítani, hogy ilyen szörnyű tragédiák ne ismétlődhessenek meg.

Az áldozatok között van a Károly Egyetem Zenetudományi Intézetének igazgatója, Lenka Hlávková, akinek a halálhírét hozzátartozói erősítették meg a közösségi oldalon.

Hírdetés

Számos diákot annyira megviseltek a történtek, hogy pszichológusok igyekeznek segíteni a traumájuk leküzdésében. Sokakat azok közül is, akik csak a híradásokból értesültek a lövöldözésről megviseltek a tévében bemutatott felvételek.

Ezzel kapcsolatban elindult egyfajta vita is arról, hogy ilyen esetben a médiák miről és hogyan tájékoztassanak. Sokan etikátlannak tartják annak a felvételnek a közlését, amelyen az épület oromzatán menedéket kereső diákok láthatók és amely bejárta a világsajtót is. A Károly Egyetem újságíró szakos hallgatói nyílt levelet intéztek a cseh szerkesztőségeknek és ebben kritizálják a túlkapásokat.

A felvételeken sok esetben jól felismerhetők az egyes személyek és ez akár veszélyeztetheti is a biztonságukat, mivel nem lehet kizárni, hogy az elkövetőnek esetleg bűntársai is vannak.

Az ország vezetői együttérzésükről biztosították az áldozatok hozzátartozóit és ma országos  gyászt hirdettek, a zászlókat félárbócra eresztették.

Az ilyenkor korábban megszokott karácsonyi rendezvények többsége elmarad, a közszolgálati televíziókban műsorváltozást is elrendeltek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »