Csehországban májusban 16 százalékra emelkedett az infláció

Csehországban májusban 16 százalékra emelkedett az éves infláció az áprilisi 14,2 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Leginkább a lakhatási költségek, az élelmiszer- és az üzemanyagárak növekedtek.
   
A májusi inflációs adat a legmagasabb 1993 decembere óta, amikor 18,2 százalékos volt az áremelkedés. A gazdasági helyzetre való tekintettel az elemzők többsége arra számít, hogy júniusban tovább nő az infláció Csehországban.

Az élelmiszerek és az üdítőitalok májusban 15,1 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve, a lakhatási költségek emelkedését elsősorban az energiaárak növekedése befolyásolta. A földgáz 49,2 százalékkal, a tüzelőanyagok 30,1 százalékkal, az áram 30,8 százalékkal, a meleg víz és fűtés pedig 17,8 százalékkal került többe az idén májusban, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Hírdetés

A benzinkutakon az üzemanyagárak 44,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban.

Nagyon megugrott néhány élelmiszer ára. A liszt májusban 64,6 százalékkal, a tartósított tej 33,5 százalékkal, a vaj 51,9 százalékkal, a tojás 33,8 százalékkal, a kenyér több mint 25 százalékkal került többe, mint egy éve.

A termékek árai összességben 17,7 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 13,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve – mutattak rá a statisztikusok.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »