Csehországban jön a szigorú lockdown: bezárják az iskolákat, tilos átlépni a kerületek határait

Csehországban jön a szigorú lockdown: bezárják az iskolákat, tilos átlépni a kerületek határait

A cseh kórházak már így is az összeomlás szélén állnak, Szlovákiával ellentétben már olyan hivatalos irányelvvel is rendelkeznek, ami alapján az orvosoknak választaniuk kell, mely betegek megmentésére fordítják az egészségügyi intézmények egyre szűkösebb erőforrásait. A járvány mutatószámai kérlelhetetlenül felfelé ívelnek, csak az elmúlt nap 13,5 ezerre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. És ha minden nem lennek elég, csütörtök délután hivatalosan is megerősítették a dél-afrikai mutáció jelenlétét Csehországban. Szlovákia után Csehországban a legmagasabba lakosság arányához mért halálesetek száma.

A cseh kormány ma a korábbiaknál keményebb intézkedések mellett határozták el magukat. Minden diáknak otthon kell maradnia, az iskolákat teljesen bezárják. A munkásoknak mindenhol maszkot kell viselniük, és nem lehet átlépni a kerületek határait. Csak az élelmiszeripari, drogária és más létfontosságú cikkeket árusó üzletek maradnak nyitva. Mindez nagyon hasonló ahhoz, ami Szlovákiában volt érvényes több hétig – már ha eltekintünk a rengeteg kivételtől.

A kormány javaslatát az ellenzék is is vizsgálja. Andrej Babiš kormányfő szerint az ország többé-kevésbé a tavaszi lockdown gyakorlatához tér vissza, és a célja az emberi érintkezés minimumra szorítása. Egyelőre azonban nem számolnak a nagy cégek, üzemek lezárásával, de az állam március 1-jével anyagilg hozzájárul fogja a cégekben zajló tömeges antigéntesztelések költségeihez négy teszt/fő erejéig.

Hírdetés

Nemrég elég nagy port fel, hogy a cseh parlament megszavazta a szükségállapot végetéréséről szóló határozatot. Most a kormány azt kéri a törvényhozástól, hogy vonja vissza ezt a döntését, és ahelyett, hogy lezárnák, február 27-étől újabb 30 napra hosszabbítsák meg a szükségállapotot. Hasonló témában tárgyal ma a kormány, amely a veszélyhelyzet fenntartásáról fog dönteni. Mindkét ország esetében a veszélyhelyzet fenntartása többek között jogi eszközöket ad a kormány kezébe, hogy felvegye a harcot a járvánnyal, például jogot az egészségügyi erőforrások feletti ellenőrzéshez (állami kórházak esetében is).

Tomio Okamura, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt elnöke sikertelenül kezdeményezte az alsóházban a szükségállapot azonnali eltörlését, pártja nem támogatja  a pandéma-törvény alapján ilyenkor foganatosítható intézkedések bevezetését sem. A járványkezelés égisze alatt Csehországban is megkezdődtek hát a politikai versengés, sehova sem tartó kritikákkal. Okumara szerint szerint a kormánynak csak a veszélyeztetett népességgel, és az egészségügy zavartalan fenntartásával kellene foglalkoznia, a többieket, “pedig hagynia kéne élni és dolgozni bizonyos alapfeltételek mellett”.

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »