Csehországban a szilveszteri tűzijáték is megosztja a közvéleményt

Csehországban a szilveszteri tűzijáték is megosztja a közvéleményt

Néhány település és város máris megfogadta Vít Rakušan belügyminiszter (STAN) szerdai felhívását, miszerint le kell mondani az újévi tűzijátékot.

Az ok a prágai Károly Egyetem filozófiai karán múlt héten történt tragédia – hogy a pirotechnika ne mélyítse tovább az esemény traumáját.

Ugyanakkor például a Klánovický les környékén, ahol a prágai lövöldöző szintén megölt két embert, a városrészek polgármesterei ragaszkodnak a tűzijátékhoz.

Az első városok egyike, amely eleget tett Rakušan felhívásának és lemondta a tűzijátékot, Olmütz volt.

Idén nem lesz szilveszteri tűzijáték Karvinán és Vítkovban sem. Az említett városok lakói azonban nem maradnak le a színes show-ról, mert a városháza a tűzijátékot a nyárra, a városi fesztiválok idejére teszi át. A tűzijáték elmarad Náchodban, Ústí nad Orlicíban és Jindřichův Hradecben is.

Megpróbáljuk támogatni azt az elképzelést, hogy a társadalom ne legyen még jobban felbolydulva. Úgy gondoljuk, hogy helyes döntést hoztunk. Ha a körülmények lehetővé teszik, akkor egy másik időpontot választunk, amely alkalmasabb lenne. Most megpróbáljuk úgy megközelíteni a dolgot, hogy ne az újév napján fújjuk le”

– mondta Michal Kozár Jindřichův Hradec polgármestere, akit az ANO mozgalom jelölt a tisztségbe.

Vannak azonban olyan városok is, amelyek már régebben lemondták a tűzijátékot, mint például Prága és Karlovy Vary. Hradec Králové is úgy döntött még az idén nyáron, hogy a pirotechnikát fényjátékkal helyettesíti. A Příbram régióban található Hvožďany már Rakušan felhívása előtt törölte a tűzijátékot.

Rakušan szerint egy tűzijáték nélküli év a legkevesebb, amit az emberek megtehetnek mindazokért, akiket a prágai Károly Egyetem filozófiai karán elkövetett tömeggyilkosság érintett. Hozzátette, hogy a rendőrség a múlt hét óta több hívással is foglalkozott kifejezetten a tűzijátékok miatt. Az emberek lövöldözésként kezelték az esetet.

Mindnyájan örülhetünk, hogy azok után amin keresztülmentünk, kevesebb lesz a zaj, a petárda. Nem vagyok az a miniszter, aki be tudja tiltani az ilyen dolgokat, és nem is törekszem erre. De szükségét éreztem, hogy ezt a felhívást közzétegyem”

Hírdetés

– mondta Rakušan

František Lukl, a Városok és Községek Szövetségének elnöke a Radiožurnálnak elmondta, a döntést, hogy elfogadják-e Rakušan felhívását, teljes mértékben az egyes városházák vezetőségére bízza. Lukl, mint Kyjov független polgármestere, támogatja az eltörlésre vonatkozó javaslatot.

Jana Přecechtělová, az Önkormányzatok Szövetségének igazgatója szintén támogatta Rakušan felhívását.

Ahol nem marad el a tűzijáték

A tűzijáték nem marad el Ústí nad Labemben, Svitavyban, Chrudimban és a Pilseni régió legtöbb településén. A Cseh Rádió szerkesztői által megkeresett polgármesterek körében az ország minden tájáról az a vélemény volt az uralkodó, hogy a tűzijátékot megtartják.

A Klánovicei erdőhöz közeli városrészekben, amelyek környékén a 24 éves egyetemista korábban meggyilkolt egy férfit és kéthónapos kislányát, szintén nem akarják eltörölni a tűzijátékot.

Rakušan miniszter úr meglehetősen helytelenül kihasználja, vagy inkább visszaél azzal, ami a bölcsészkaron történt. Ez egy olyan ügy, amelyet véleményem szerint nem kellene a hagyományaink kontextusába helyezni”

– mondta Ondřej Martan (ODS), az egyik város, Běchovice polgármestere.

David Procházka (ANO), Pilsen harmadik városkerületének polgármestere, aki a tűzijátékokért felelős, hasonlóan vélekedik a felhívásról. Procházka szerint ez kontraproduktív, mert láthatóbbá teszi a gyilkost.

A tűzijáték azon kevés dolgok egyike, amelyek segíthetnek feldobni az emberek hangulatát az új év kezdetén, a folyamatosan érkező negatív hírek közepette. Rakušan miniszter felhívását populista nyilatkozatnak látom, amely megosztja a társadalmat”

– mondta Procházka.

Kolín városa sem tervezi, hogy lemondja a szervezett tűzijátékot. A városvezetés azonban arra kérte az embereket, hogy ne lövöldözzenek a pirotechnikai eszközökkel.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »