Csehország haderőfejlesztést jelentett be

Csehország haderőfejlesztést jelentett be

A cseh kormány jóváhagyta azt a hadsereg fejlesztését célzó koncepciót, amely meghatározza, hogy hogyan kell kinéznie a cseh hadseregnek 2035-ben. A felszerelés korszerűsítése mellett a személyi állomány bővítésére is nagy hangsúlyt fektetnek majd – közölte Jana Černochová cseh védelmi miniszter szerdán.

A dokumentum hat stratégiai célt fogalmaz meg. Az egyik fő prioritás a személyi állomány feltöltése. A cseh hadsereg célja, hogy 2030-ra 30 ezer sorköteles katonával és 10 ezer aktív tartalékossal rendelkezzen. További prioritások közé tartozik például a felszerelés megújítása, a nemzetközi együttműködés elmélyítése és a rendszer digitalizálása.

Hírdetés

A koncepció két részre tagolódik. Az első szakaszban 2030-ig a modernizációs beruházásokat növelnék, így a jelenlegi 20 százalék helyett Csehország a hadsereg kiadásainak 60 százalékát fogja új felszerelésekbe fektetni. A pénzt például gyalogsági harcjárművekre, új ágyúkra, harckocsikra, SPYDER légvédelmi készletre és F-35-ös vadászrepülőgépekre fordítják majd. A második fázisban a hadsereg az új felszerelések és a fegyverzet integrálására fog összpontosítani.

Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szerint a cél egy határozott és jól felkészült hadsereg, amely képes a szövetségesekkel együttműködve megvédeni Csehországot egy magas intenzitású konfliktusban egy technológiailag fejlett, adott esetben nukleáris fegyverekkel felszerelt ellenféllel szemben.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »