Csehország francia önjáró lövegeket vesz

Csehország 52 darab CAESER önjáró löveget vesz a francia Nexter Systems vállalattól. Az üzlet értéke, amelyről a szerződést csütörtökön írták alá Prágában, 8,52 milliárd korona (119,28 milliárd forint) – közölte a cseh védelmi minisztérium.

A CAESER ágyúk a cseh hadsereg felszerelésében az eddig használt DANA ágyúkat fogják felváltani, amelyeket több mint negyven éve rendszeresítettek a hadseregben, és már nem felelnek meg a mai követelményeknek. A francia lövegek többségét a Czechoslovak Group holding fogja összeszerelni és kiegészíteni. Ez a holding szállítja majd az ágyúkhoz szükséges Tatra tehergépkocsi-alvázakat és a páncélozott kabinokat.

"Hangsúlyozni szeretném, hogy a CAESER ágyúk a maguk nemében ma a legjobbak közé tartoznak a világon. A cseh hadsereg ezzel olyan modern felszerelést kap, amely megfelel a mai követelményeknek" – nyilatkozott a szerződés aláírása után Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter.

Hírdetés

Metnar szerint sikerült reális áron megvenni a francia ágyúkat, bár tény, hogy az ár 40 százalékkal magasabb, mint eredetileg tervezték. A tárca eredetileg hatmilliárd koronát szánt a vásárlásra. A franciák viszont a mai árnál még egymilliárd koronával többet kértek, így az eredmény mindkét fél számára elfogadható kompromisszum.

A cseh hadsereg 2024 és 2026 között állítja hadrendbe a francia ágyúkat. Az első négy löveget teljes mértékben Franciaországban állítják össze, míg a további 48 darabot a csehek fogják összeszerelni – hangzott el a szerződés aláírásakor.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »