Csehország és Lengyelország visszaállítja az ellenőrzést a szlovák határon

Csehország és Lengyelország visszaállítja az ellenőrzést a szlovák határon

Lengyelország kedd éjféltől ideiglenes ellenőrzést vezet be, Csehország pedig visszaállítja a határellenőrzést a Szlovákiával közös határszakaszon. Az ok az illegális migránsok számának emelkedése.

A lengyel intézkedés értelmében

Ezt a lengyel belügyminiszter jelentette be mai varsói sajtókonferenciáján. Mariusz Kaminski a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is – mondta el Kaminski.

Hírdetés

Csehország ugyanakkor a határellenőrzés visszaállításáról döntött a cseh-szlovák határon. Petr Fiala miniszterelnök ezt az X-en (korábban Twitter) jelentette be. A cseh belügyminiszter ehhez azt tette hozzá, hogy

A lépést előzetesen egyeztették Lengyelországgal.

Ódor Lajos miniszterelnök a két szomszédos ország intézkedésére úgy reagált: az illegális migrációra közös európai megoldásra van szükség, mégpedig a külső határokon. Bejelentette: Szlovákia szerdán, október 4-én hozza meg a szükséges döntéseket Csehország és Lengyelország egyoldalú intézkedéseivel kapcsolatban.

(Felvidék.ma/mti/tasr)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »