Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

A csehek poént faragtak az oroszok kelet-ukrajnai területszerzéseiből. Ha a Kreml elcsatolhat négy ukrán megyét, akkor a derék csehek frappáns válaszként meg elveszik a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött Kalinyingrádot.

Az internet népe máris lépett: Kalinyingrád Královec néven Csehországhoz csatolásáról és a Sör Áramlat-1 vezeték kiépítéséről robbannak a humorbombák. A cseh internet tele van a Královec annexiójára vonatkozó bejegyzésekkel, amire cseh politikusok és miniszterek is rákontráztak: üdvözlik például, hogy Csehországnak végre van tengere. S ha már van tenger, rögvest a város kikötőjében ringatózik a Karel Gott nevű repülőgép-hordozó. Az oroszok cseheknek küldött hivatalos levelére, melyben úgymond közlik velük, hogy annektálták a kelet-ukrán megyéket, Miroslava Němcová szenátor egy választ közölt, mely szerint a cseh szenátus is átad Moszkvának egy dokumentumot Kalinyingrád/Královec annektálásáról. Jan Lipavský cseh külügyminiszter is csatlakozott a tréfához: ő Litvániát köszönti, mint Csehország új szomszédját. 

Hírdetés

A litván külügyminiszter vette a lapot, s azt írta vissza: óriási könnyebbség számára, hogy már nem határosak Oroszországgal. Egyébként a csehek a prágai orosz nagykövetség elé hétfőre gyűlést hirdettek, Královec hazatérését ünnepelni. A történelmi érvük: II. Ottokár cseh királyról kapta nevét az 1255-ben alapított porosz Königsberg, azaz a mai Kalinyingrád. Mém született arról, hogy Putyin elnök milyen megrökönyödötten néz, amikor Kalinyingrádból a cseh „ahojjal” köszönnek vissza. Bemutatják a Královecbe érkező Karel Gott anyahajót és az azt segítő szlovák tengeralattjárót is. Az internet tréfamesterei elindították a královeci orosz nagykövetség Facebook-oldalát mi több, külön időjárás-jelentése is van már Královecnek, emellett repülőutakat hirdetnek a Balti-tenger parti városba. S ha ez még nem volna elég, Tomáš Zdechovský parlamenti képviselő bemutatta SörÁramlat-1 vezetéket, ami Prágát köti össze Varsón át Kalinyingráddal.

Már Zuzana Čaputová szlovák államfő is rámozdult a hírre, jelezve, esetleg meglátogatja az új cseh szerzeményt. Az orosz Kreml-páirti média képviselői természetesen tombolnak, egyes portálok komolyan veszik a csehek „hódítását.” Úgy látszik, Oroszország nemcsak a hadserege ütőképességét vesztette el, hanem a humorérzékét is….

(Ct24, Pr., Mndr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »