Cseh és Kapás is úszóleckét adott az Eb-mezőnynek – 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel veztjük az éremtáblázatot

Cseh és Kapás is úszóleckét adott az Eb-mezőnynek – 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel veztjük az éremtáblázatot

Újabb magyar aranyérmekkel folytatódott a londoni vizes Európa-bajnokság: női 1500 m gyorson Kapás Boglárka tönkreverte a mezőnyt, férfi 100 m pillangón pedig Cseh László favorithoz méltóan nyert. Szilágyi Liliána révén vasárnap is lesz esélyünk érmet, akár aranyérmet nyerni. A vasárnapi zárás előtt 15 éremmel áll a magyar csapat: 8 arany, 3 ezüst és 4 bronz, ezzel vezetjük az éremtáblázatot.

Cseh László aranyérmet nyert 100 méter pillangón a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján. Ideje, az 50.86 másodperc új országos csúcs is, a tavaly augusztusi, kazanyi világbajnokságon elért saját korábbi rekordját javította meg egy századdal.

Ez volt Cseh pályafutásának 33. Európa-bajnoki elsősége, ötvenméteres medencében a 14. kontinenselsősége, Londonban pedig harmadszor érmes, miután 50 méter pillangón második lett, a 200 méter pillangót pedig megnyerte a 30 éves magyar klasszis.

"Éreztem, hogy menni kell, a második ötvenen úgy nyomtam, ahogy bírtam" – nyilatkozta Cseh. "Külön öröm, hogy úgy nyertem, hogy közben egy századdal az országos csúcsomat is megjavítottam, de még ennél is sokkal jobb lehetek."

A női 200 méteres gyorsúszás döntőjében két magyar is indult, Verrasztó Evelyn az ötödik lett 1:58.16 perccel, a 14 éves Késely Ajna pedig a hatodik helyen végzett 1:58.24 perces egyéni csúccsal.

A férfi 50 méter gyors elődöntőiből Takács Krisztián a vasárnapi nyolcas döntőbe úszta magát a hatodik legjobb időt produkálva (22.09 mp), nem jutott tovább viszont Bohus Richárd, aki a 16. lett (22.47).

Kapás harmadik aranya

A nap másik magyar aranyát Kapás Boglárka szerezte 1500 méter gyorson, így harmadszor is a dobogó tetejére állhatott a brit fővárosban.

A 800 méteren és a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként szintén aranyérmes magyar versenyző hamar az élre állt, diktálta az iramot, rendre a leggyorsabb ötven métereket úszva. Hatszáz méter megtétele után már két testhosszal vezetett közvetlen üldözői előtt, előnye egy kilométernél már három testhosszra nőtt, és nagy fölénnyel csapott a célba elsőként, 15:50.22 perces idővel.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt vb-n bronzérmes Kapás alig három másodperccel maradt el országos csúcsától.

"Nem volt cél a magyar rekord, elsősorban az aranyérmet akartam megszerezni, ez sikerült, és mondhatom, még életemben nem élveztem ennyire az úszást, mint most" – nyilatkozta boldogan. Hozzátette: tökéletes verseny volt, már három aranynál tart Londonban, ez több, mint amire előtte számított, de még meglehet a negyedik is, vasárnap 400 gyorson is szeretne nyerni. A szám döntőjének másik magyar résztvevője, Juhász Adél a hatodik lett 16:22.69 perccel.

Balog Gábor negyedik lett 200 méter háton. Az elmúlt napokban légúti gondokkal küzdő magyar versenyző jó hajrával érkezett be közvetlenül a dobogósok mögött, 1:58.66 perces idővel. Balog 100 méter háton ötödik volt, a vegyes vegyesváltó tagjaként pedig bronzéremmel gazdagodott Londonban.

Vasárnapra is maradt aranyesély

A női 200 méter pillangó vasárnapi fináléjában két magyar is ott lesz, mivel a szombati elődöntőből Szilágyi Liliána, a 100 méter pillangó londoni negyedik helyezettje a második legjobb idővel (2:08.63 p) került tovább, Jakabos Zsuzsanna pedig az ötödik időt (2:08.80) úszta.

Hetedik lett a Kozma Dominik, Kis Gergő, Telegdy Ádám, Bernek Péter összeállítású férfi 4×200 méteres gyorsváltó. A magyar négyes – délelőtti idejétől elmaradva – 7:12.99 perc alatt teljesítette a távot, és csak egy riválisát tudta megelőzni. Az Európa-bajnoki címet a holland négyes szerezte meg.

Két-két magyar és brit, továbbá egy-egy olasz, lengyel és holland győzelem született a londoni vizes Európa-bajnokság szombati úszódöntőiben.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »