Cseh elemzők: Harris jobb jelölt Európa számára, mint Trump

Cseh elemzők: Harris jobb jelölt Európa számára, mint Trump

Nyitókép: SITA

A demokraták feltételezett új elnökjelölte, Kamala Harris jobb jelölt Európa számára, mint a republikánus jelölt Donald Trump. Harris ugyanis kevésbé valószínű, hogy vámháborúba keveredik. Trump megválasztása ellenben magasabb inflációt eredményezne, nyilatkozták a cseh hírügynökség által megkérdezett cseh elemzők. Az amerikai tőzsdék azonban inkább Trump győzelmére számítanak.

„Harrisnak ugyanazt a politikát kellene folytatnia, mint Joe Biden jelenlegi elnöknek. Gazdasági szempontból ő a magasabb minimálbér, a progresszív adózás híve, amely különösen a gazdag amerikaiakat terheli, és támogatja a megújuló energiaforrásokba való befektetéseket, A zöld gazdaságra való átállást támogató politika valószínűleg tovább erősödik” – mondta Petr Lajsek, a Purple Trading elemzője. Trump megfelelőbb jelölt lenne a tőzsdék számára, nekik ugyanis jobban megfelel a Trump által hangoztatott adópolitika.

Trump esetleges megválasztásával az alacsonyabb adók ideje érkezik a Fehér Házba – mondta a ČTK-nak Tomáš Cverna, az XTB elemzője. Az elemző számít, hogy Trump megválasztása felhajtja majd az inflációt. Úgy gondolja, hogy a társasági adó a jelenlegi 21 százalékról 20 százalékra csökkenhet:

„Az egyes adófajták csökkentése mellett Trump várhatóan szigorúbb fellépést követel majd meg a migrációval szemben. Egymillió migráns esetleges kitoloncolása szigoríthatja a munkaerő-piaci feltételeket és csökkentheti annak egyensúlyát, ami egy másik inflációt támogató szempont. Emellett a vámpolitikának is lesz inflációt támogató hatása”

Hírdetés

– tette hozzá.

A Captalinked.com elemzője, Radim Dohnal úgy véli, hogy Biden hasonlóan protekcionista volt a külkereskedelemben, mint Trump. Ha Harris győz, és van esélye a győzelemre, a világkereskedelem és Európa megkönnyebbül, mondja, mert Harris nem olyan protekcionista, mint Trump.

Trump republikánus alelnökjelöltje, J. D. Vance támogatja az Egyesült Államok jelentős gazdasági elszigetelődését, az erősebb szakszervezeteket, a minimálbér emelését és a nagy technológiai cégek feldarabolását

– mondta Dohnal.

A Cverna szerint a piacok inkább Trump győzelmével számolnak. A Bitcoin pozitívan reagált Biden visszalépésére, a kínai részvények ellenben gyengültek.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »