Cseh belügyminiszter: Európa zsákutcába indult – Magyarország katonai teherautókat kért Prágától

A menekültkvóták nem oldanak meg semmit, Európának fel kell készülnie, hogy jövő tavasszal új migrációs hullám jöhet – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön a prágai képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén.

"Európa zsákutcába indult. Az idő ezt meg fogja mutatni" – mondta Chovanec a bizottság tagjainak az európai uniós belügyminiszterek keddi döntésére hivatkozva.

Az európai uniós belügyminiszteri fórumon a négy visegrádi állam közül a kvótákat Csehország, Szlovákia és Magyarország utasította el, míg Lengyelország a többséghez csatlakozva megszavazta. Elutasító álláspontra helyezkedett Románia is, Finnország pedig tartózkodott.

"Az értelmes projekteket készek vagyunk támogatni, akár Magyarországnak, akár Olaszországnak, vagy Görögországnak is támogatást tudunk nyújtani" – fejtette ki a cseh belügyminiszter.

Martin Stropnicky védelmi miniszter szerda este felajánlotta Csehország segítségét Magyarországnak a schengeni határ őrzéséhez. A tárca és a hadsereg közösen elemzi, mit tudnának Magyarországnak nyújtani. A cseh hírügynökség úgy értesült, hogy Prága a határ őrzésre szolgáló eszközök kiküldését mérlegeli a megfelelő katonai személyzettel együtt.

"Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat konkrétan, gyakorlati téren is. Jelenleg a Cseh Köztársaság hadseregével együtt elemezzük lehetőségeinket, mit tudnánk nekik nyújtani" – pontosította a Twitteren megjelent bejegyzését Stropnicky.

Cseh források szerint Prága műszaki eszközöket és néhány tucatnyi képzett kezelő személyzetet, katonát küldhetne Magyarországra. Már korábban felmerült, hogy a csehek az emberek mozgását figyelő speciális műszaki eszközöket küldhetnének.

Hírdetés

Milan Chovanec a cseh közszolgálati hírtévé (CT24) egyik vitaműsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország katonai tehergépkocsikat kért, és a csehek elemzik a kérés teljesítésének lehetőségét.

A belügyminiszter a parlamenti bizottságban elhangzott beszédében visszautasította azokat a sajtóban megjelent véleményeket, miszerint a csehek idegengyűlölők lennének, mert nem akarnak befogadni migránsokat.

"Nem idegengyűlölőek a csehek, jelenleg is félmillió idegen él az országban"- jelentette ki Chovanec.

"Azt a szírt, afganisztánit vagy pakisztánit, aki nem akar nálunk maradni, nem tudjuk a lábánál fogva visszahúzni, ha ő Németországba akar menni, ahol hozzátartozói vannak" – mutatott rá a miniszter.

Milan Chovanec úgy véli: ha az év végéig nem történnek konkrét intézkedések a migrációs válság megoldása érdekében, a bevándorlási hullám tavasszal újraindul, és a jelenleginél is erősebb lehet.

A miniszter szerint a csehországi menekülttáborokban jelenleg mintegy 680 szabad szálláshely van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »