Császármetszéssel hozta világra kicsinyét egy gorilla

Császármetszéssel hozta világra kicsinyét egy gorilla

A texasi Fort Worthben található állatkert ünnepli legújabb jövevényét, a Jameela nevű gorillabébit. Az állatkert 115 éves történetében ez az első gorilla, amely császármetszéssel jött a világra.

Ez a siker az állatorvosok és az „emberi” orvosok csapatmunkájának köszönhető.

Sekani a csapatunk 33 éves gorillája. Korábban is kiváló anya volt. Soha nem volt semmilyen komplikációja. Az összes többi kölykét is ő nevelte fel, így nagyon optimisták voltunk, hogy minden jól fog alakulni”

– mondta Sarah Cannizzo állatorvosi asszisztens a People-nek, hozzátéve, hogy január elején azonban a gondozók észrevették, hogy az állat tartja a fejét. Ez szerinte fejfájásra utalhat.

A vérvizsgálatok később emelkedett fehérjeszintet mutattak ki, és a gorilla remegéstől szenvedett. Cannizzo szerint az orvosi csapat megállapította, hogy Sekani preeklampsziában – terhességi toxémiában – szenvedett, amely állapot sürgősségi császármetszés nélkül életveszélyes. Mivel a személyzetből senki sem végzett még császármetszést főemlősön, kénytelenek voltak Jamie Erwin szakvizsgázott nőgyógyászt meghívni.

Erwin már évek óta konzultál az állatkerttel. Bár több száz emberi babát hozott már világra, főemlősöket még soha nem operált.

Számomra mindenképpen ez volt az első alkalom. Azt hiszem, ilyen csak egyszer van az életben”

Hírdetés

– mondta Erwin. Két nap alatt a nők összeállítottak egy önkéntes orvosi csapatot, amely emberi és állati szakértőkből állt. Miután szteroidokat adtak a kölyök tüdejének megerősítése érdekében, altatásba helyezték Sekanit, majd megkezdték a beavatkozást.

A csodálatos dolog az volt, hogy Sekani anatómiája pontosan megegyezik az emberi betegeimével. Nagyon kevés különbség van. A medencéje kissé keskenyebb, mint egy emberi páciensé, de a császármetszés lépései precízen kivitelezhetőek voltak”

– ismertette az orvos, aki számára az eljárás nem volt annyira ismeretlen, mint amire kezdetben gondolt.

Egy neonatológus is a helyszínen volt, hogy segítsen az állatkert munkatársainak stabilizálni a kölyköt, amely körülbelül egy hónappal korábban született, és biztosítani, hogy a tüdeje elég erős legyen a túléléshez.

Micsoda megkönnyebbülés. Tűkön ültünk, amíg meg nem tudtuk, hogy jobban van, és hogy túl fogja élni”

– mondta Cannizzo.

Addig az állatkert munkatársai továbbra is gondoskodnak Jameeláról, akinek neve szuahéli nyelven azt jelenti, hogy „gyönyörű”. Ez egyben tisztelgés Dr. Jamie előtt is, aki soha nem gondolta volna, hogy egy főemlős így hozhat állatot  a világra.

Azt hiszem, az egyik dolog, amit ebből megtanultam, hogy azt kell tenned, amivel Isten megajándékozott. Használd a képességeidet, és bárhová mész, mindenhol megnyílnak az ajtók”

– zárta a szakértő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »