Csalók vs. nyugdíjasok. Hogyan védjük a megtakarításainkat a hamis unokáktól és az orvosnak kiadott csalóktól?

Csalók vs. nyugdíjasok. Hogyan védjük a megtakarításainkat a hamis unokáktól és az orvosnak kiadott csalóktól?

A csalók hamis ürüggyel különféle módszereket és üzeneteket használnak fel arra, hogy pénzt szerezzenek a nyugdíjasoktól. Ezek a csalárd üzenetek e-mailekben, telefonhívásokon és akár hagyományos leveleken keresztül is érkezhetnek.

„Szia nagymama, én vagyok, az unokád. Van egy problémám, és pénzre lenne szükségem. Nem tudok személyesen megállni, ezért az egyik barátomat küldöm hozzád. Add oda neki [a pénzt]. Köszönöm”.

Bár ez egy leegyszerűsített, de egyre gyakrabban megjelenő tartalom a nyugdíjasok üzenetében. Ez egy csalás, amelynek célja, hogy érzelmi és időkényszer hatására pénzt csikarjanak ki az idősekből.

Az ok, amiért egy szeretett személynek hirtelen pénzre van szüksége, gyakran egészségi állapotromlás, autóbaleset vagy jogi probléma. Az állítólagos eltávolításáért a csalók több ezer eurót kérnek, amit vagy személyesen kell átadni, számlára utalni, vagy megbeszélt helyen kell hagyni.

Hírdetés

 „A csalók nem haboznak kiadni magukat orvosoknak, rendőröknek, ügyészeknek vagy ügyvédeknek, vagyis olyan szakmáknak, amelyek automatikusan bizalmat és tiszteletet keltenek” – figyelmeztet Pavel Škriniar, a Swiss Life Select pénzügyi elemzője.

A nyugdíjasoknak nagyon óvatosnak kell lenniük, és soha nem szabad kiadniuk személyes és banki adatokat vagy pénzt kényszerből, illetve ellenőrizetlen kérésre.

Ha az embert szorítja az idő, nem viselkedik úgy, mint amikor lehetősége van hideg végiggondolni a dolgokat. Főleg, ha közeli személyről van szó. „Éppen ezért még a megtakarítások csalónak való átadásának megnehezítése vagy akár ellehetetlenítése is az egyik megoldás arra, hogy elkerüljük azok elvesztését” – magyarázza az elemző.

Hogyan védje meg a pénzét, és ne essen a csalók áldozatává:

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »