Csalj, verd át a vizsgáztatót!

Csalj, verd át a vizsgáztatót!

Az egyik „láthatatlan” fejhallgatókat forgalmazó cég arra buzdítja a diákokat, hogy a sikeres vizsga érdekében nyugodtan csaljanak, puskázzanak.

A jogászok szerint az ilyen reklám nem sérti a törvényeket, legfeljebb etikátlan és ellentétes a reklámkódex-szel. Az egyetemeken ezeket a trükköket rendszerint nem veszik észre, ám ha mégis, akkor az elkövetőt kidobhatják az intézményből.

Az ilyen szerkentyű akár már 80-100 euróért is beszerezhető az internetről, de a legjobbakért ezer eurót is elkérhetnek. A cseh Nanosondy.cz cég ezzel a szöveggel reklámozza a terméket:

A cég szerint az ilyen készülék segíthet a randin vagy az állásinterjún, mivel magabiztossá teheti az illetőt. A reklámkódex szerint azonban a hirdetés nem buzdíthat olyan cselekvésre, amely akár törvénysértéshez is vezethet. Az egyetemi vizsga során elkövetett csalás bizonyos esetben a megszerzett titulus elvételével is járhat.

Hírdetés

Nemrégen az olmützi Palacký Egyetem Jogi Karán az egyik volt hallgatójuk ügyével foglalkoztak. Barbora D.-nek akkori szerelme segített az államvizsgán. Az egyetem sikeres elvégzését követően az igazságügyi minisztériumban kapott munkalehetőséget. Amikor a pár útjai elváltak, a férfi – feltehetően bosszúból – elküldte a hangfelvételt az egyetemre, amely fontolóra vette, hogy megvonja a nő magiszteri címét. A formális jogcím az egyetemekről szóló törvény megsértése lett volna, konkrétan azonban az erkölcstelen magatartás miatt. A nő azonban fellebbezett a határozat ellen, a csalást tagadta, és rámutatott arra, hogy a csalást folyamatosan és ismételten kellett volna elkövetnie ahhoz, hogy a törvény értelmében megfosszák a magiszteri címétől.

A brünni Masaryk Egyetem szóvivője, Tereza Fojtová elmondta, hogy az egyetemükön ehhez hasonló esettel még nem találkoztak, de a jövőben nem zárható ki, hogy megtörténhet.

– tette hozzá.

A szakemberek úgy látják, hogy a csalás elkövetésekor a „tettenérés” lehet az egyetlen hatékony megoldás, különben a csalók többnyire megússzák. A cseh oktatási tárca törvénymódosítást fontolgat az ilyen esetek megakadályozására, ennek értelmében a különösen fontos vizsgák (pl. államvizsga) esetén már egyetlen csalás is a titulus megvonásával járna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »