Csalással zsarolt ki hazánktól komoly összegeket "holokauszt-túlélés" címén egy magyargyűlölő izraeli ügyvéd és itteni bűntársa

Csalással zsarolt ki hazánktól komoly összegeket "holokauszt-túlélés" címén egy magyargyűlölő izraeli ügyvéd és itteni bűntársa

Az izraeli Beér-Sevá városában a bíróság tegnap egyévi szabadságvesztésre ítélte Szilágyi György ügyvédet, aki a magyarországi Stern Péter nevű bűntársával közösen tizenhárom izraeli állampolgár nevében, a nevük aláhamisításával jóvátétel címén komoly összeget zsarolt ki a katonatisztként fizető magyar hatóságoktól. Az izraeli ügyvéd a bíróságon azzal is védekezett, hogy zsidó családok meggyilkolása miatt mélységesen gyűlöli a magyarokat, s ezért határozta el, hogy minél több pénzt zsarol ki a magyar hatóságokból – írja a Máhláká Risoná és a Jediot Áháronot című újság.

Szilágyi György izraeli ügyvédet és közjegyzőt Beér-Sevá város bírósága csütörtökön egyéves tényleges szabadságvesztésre ítélte hamisítás és csalás bűntettének elkövetése miatt. Az ügy nyomozati szakaszában Szilágyi bevallotta, hogy tizenhárom úgynevezett túlélő nevében kárpótlási keresetet nyújtott be a magyar kormánynak, ám a megítélt holopénzt ő és egy Stern Péter nevű magyarországi bűntársa nem továbbították a kérelmezőknek, hanem szépen zsebre vágták. A Beér Sevá-i bíróság ítéletéből az is kiderül, hogy Szilágyi György 130 ezer sekelt (1 USA dollár = 3 sekel) nyúlt le. A magyarországi Stern Péter „részesedéséről” az izraeli lap nem tesz említést, s azt sem tudtuk meg, hogy Magyarországon indult-e ellene is bűnvádi eljárás. Az ügyész az ítélet kihirdetése előtt három év szabadságvesztést, míg a védelem csak közmunkára ítélést kért a bíróságtól.

A vádiratból kiderül, hogy a tizenhárom izraeli állampolgár egyáltalán nem bízta meg Szilágyit a holopénzek iránti kérelem továbbítására a magyar hatóságoknak, még csak nem is találkoztak vele, hanem aláhamisította a „kérelmezők” nevét, és az igényt elküldte Magyarországra, ahol a kormány ennek a bizonyos Stern Péternek a közreműködésével fizetett, mint a katonatiszt. Csakhogy a két „jó ember” ezeket az összegeket nem továbbította a „kérelmezőknek”, hanem elosztották egymás között. Elmondása szerint magyarországi bűntársa (ez a bizonyos Stern Péter – H. J.) vette rá arra, hogy közjegyzői minőségében írja alá a túlélők jóvátételt igénylő nyilatkozatait, s ezt is csak azért tette, mert a bűncselekmény elkövetésének idején nehéz anyagi helyzetbe került. Szilágyi azt is mondta még, hogy pénzösszegeket akart zsarolni a magyar hatóságoktól.

Hírdetés

Szilágyi György a Beér Sevá-i bíróság előtt mentségére felhozta: a holokauszt idején az apja elvesztette az első feleségét és a leányát, s ezután vette feleségül az ő anyját. Gyermekkorában sokat hallott zsidó családok kiirtásáról, s ezért mély gyűlölet fejlődött ki benne a magyarok iránt.

„Nincs mentség és megbocsátás a holokauszt áldozatainak megkárosítására”, mondta az ítélet kihirdetésekor az izraeli bíró, majd kiemelte: az ügyet súlyosbítja az a tény, hogy a bűncselekmény nemzetközi téren történt, s mindezt egy ügyvéd és egyben közjegyző követte el. A bíróság a viszonylag enyhe ítélet meghozatalakor mégiscsak figyelembe vette Szilágyi büntetlen előéletét, 70 éves életkorát, s azt a tényt, hogy ő maga is túlélők gyermeke. Szilágyit a bíróság kötelezte arra is, hogy fejenként 15 ezer sekelt fizessen a tizenhárom áldozatának, akiknek nevében a magyar hatóságoktól kizsarolta a pénzt.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »