Családi nap Sárosorosziban

Családi nap Sárosorosziban

„A család nem csak azokat az embereket jelenti, akik felneveltek. És nem csak azokat az embereket, akiknek ugyanaz a vér csörgedezik az ereiben, mint neked. A család az, ahol szükség van rád.” (Meg Cabot)

Hogy ez mennyire így van, ezekben a nehéz időkben magyar emberként itt, Kárpátalján még jobban érezzük, átéljük.

Családi nap Sárosorosziban

Ezt a „szükséget” szerették volna erősíteni a sárosoroszi Szent Anna római katolikus gyülekezet tagjai, akik családi napot szerveztek, melyre meghívták a község minden lakóját. Felvetődik a kérdés, hogy helyénvaló-e ilyen vészterhes időkben ünnepelni, de azt gondolom, sokkal nagyobb szükség van most összefogásra, egymás társaságára, mint eddig bármikor!

A katolikus plébánia udvarán megrendezésre kerülő alkalom résztvevőit a gyülekezet plébánosa, Rácz István atya nyitotta meg, köszöntve az egybegyűlteket, majd közös imádság elmondásával átadta a színpadot a község műkedvelő csoportjainak. Akik újra bemutatták: tehetséges gyerekekből Sárosorosziban nincs hiány! Láthatott a közönség gyerek lakodalmast a klub Gyöngykaláris csoportjától, magyarbődi karikázót, viski táncot, boros mulatóst a klub Kökörcsin hagyományőrző csoportjának előadásában. A délután folyamán bemutatkoztak azok a tehetséges gyermekek is, akik a Csoóri Sándor Alap hangszeres és táncos képzésein vesznek részt.

Hírdetés

A Sárosoroszi Tehetséggondozó Műhely – melynek próbái a könyvtárban folynak – ApróBorókásai gyerekjátékokat, Boróka néptáncegyüttese szatmári táncot adott elő.

Hallhattunk moldvai és rábaközi népdalokat citera kíséretével a Hangraforgó együttes nagycsoportjától, rábaközi népdalokat pásztorfurulyán megszólaltatva, harmonikával és nagybőgővel színesítve, szóló éneket, és szatmári népdalcsokrot, nagybőgő, hegedű, harmonika kíséretében szintén a műhely tagjainak előadásában.

A napot színesítette a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont tagjai jóvoltából bemutatott íjászkodás, melyet aztán bárki kipróbálhatott, de kürtőskalács-sütés is volt, amit a bátrabbak saját maguk süthettek meg, és ízesíthettek. Ebben a gyülekezet asszonyai segédkeztek.

Népi mesterséggel is lehetett ismerkedni, mégpedig a csuhéfonással. A nap végén ízletes bográcsgulyás várta a résztvevőket, fellépőket.

A családi nap létrejöttét a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Gyöngyi 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »