„Családi bank” lesz az FHB-ból?

„Családi bank” lesz az FHB-ból?

Különös mozgások figyelhetők meg az FHB-csoport környékén, amelyért – információink szerint – kormányközeli érdekcsoportok versenyeznek. Az FHB-t, illetve a takarékszövetkezeti integrációt kiszolgáló informatikai cég új tulajdonosi hálójában ugyanis Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozó tűnt fel Csík Zoltán személyében. Úgy tudjuk, ezzel eldőlni látszik a jegybankelnök és a felcsúti nagyvállalkozó közötti versengés, és Mészáros Lőrinc köre jutott egy lépéssel közelebb az FHB-csoporthoz.

Több, Mészáros Lőrinc és körének tulajdonában álló vállalkozásban szerepet vállaló személy, Csík Zoltán jelent meg az FHB, a takarékok informatikai rendszerének kialakításában és kiszolgálásában érdekelt Dom-P Informatikai Szolgáltató Zrt. végső tulajdonosai között – közölte tegnap a 444.hu. A portál úgy értesült, a jól jövedelmező vállalkozás új többségi tulajdonosa az Easy Holding Zrt., amelyet részben Soós Zoltán Gábor, részben a Konveniál Kft. nevű cég birtokol. Ez utóbbi vállalkozásnak ismét csak két tulajdonosa van. A cég egyik felét a Rationalia Tanácsadó Kft. birtokolja, a másikat pedig maga Csík Zoltán.

Orbán Viktor bizalmasa, Mészáros Lőrinc és Csík Zoltán kapcsolatáról számos cikk jelent meg az elmúlt időszakban a magyar sajtóban. Az Átlátszó.hu derítette ki például, hogy Csík jelenleg – legalábbis céges érdekeltségei alapján – Mészáros Lőrinc főállású emberének tűnik. Így a felcsúti polgármester fél tucat érdekeltségében vezető tisztségviselő: egyebek mellett a nemrégiben megszerzett Agrosystem Kft.-ben – a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban –, illetve annak tulajdonosában, a Talentis Zrt.-ben is.

Mészáros Lőrincék lehetnek a befutók

Lapunk pedig augusztus közepén azt derítette ki, hogy a balatonalmádi Ramada Hotel & Resort közelébe került ugyancsak Csík Zoltánon keresztül az egykori felcsúti gázszerelő, aki személyesen tárgyalt a szálloda üzemeltetéséről. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az eddigi üzemeltető, az Aurora Hotels Kft. arról tájékoztatta üzleti partnereit, hogy szeptember elsejétől az Event-Immo Kft. veszi át a szállodakomplexum és a hozzá tartozó strandfürdő működtetését. Az új kisebbségi tulajdonos Schmidl Péter, a többségi tulajdonos pedig a budaörsi Scentrum Kft., amelynek fő tulajdonosa Csík Zoltán.

E fejlemények egybevágnak azokkal a piaci pletykákkal, amelyek arról szóltak, hogy az utóbbi időben két kormányközeli csoport – a Matolcsy György jegybankelnök, illetve a Mészáros Lőrinc környezetéhez tartozó pénzügyi körök – vetélkedtek az FHB–Takarékbank–Magyar Posta trióra épülő, több száz milliárd forint szabad forrás felett rendelkező birodalomért. A fenti ügylet arra enged következtetni, hogy Mészáros Lőrincék lehetnek a befutók. Neve elhallgatását kérő informátorunk úgy tudja, a kormányfő azért söpörheti le a Matolcsy György-féle verziót, mert egyfajta „családi banknak” szánja az FHB-t és csatolt részeit. Részletekről azonban nem beszélt.

Mészáros és a takarékok közötti egyre szorosabb kapcsolatra más tények is mutatnak. A már említett Agrosystem Kft.-től a szintén a Talentis cég Kutatópark Ingatlanhasznosító Zrt.-hez került földterületek megvásárlásához a Vida József érdekeltségébe tartozó B3 Takarékszövetkezet nyújtott 1,25 milliárd forintos hitelt. Az idén március 23-án született tulajdoni lap bejegyzésében az áll, hogy a hatalmas hitel visszafizetéséért egyetemlegesen felel Mészáros Lőrinc és felesége.

A kiszorítósdi hamarosan folytatódik

Az FHB–Takarékbank–Magyar Posta csoport Spéder Zoltán vezetésével irányította az utóbbi években a takarékszövetkezeti integrációt, de idén júniusban valami megtört a bankár és Orbán Viktor kapcsolatában, ezért a kormányközeli média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen. A posta és a takarékszövetkezeti integráció vezető posztjain már eddig is számos személycserére került sor, de a lapunkhoz eljutott információk arra vonatkoznak, hogy a kiszorítósdi hamarosan folytatódik. Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy Mészáros Lőrinc-közeli üzletember pozíciót szerez a magyar bankszektorban: az Index korábban megírta, hogy Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa állhat az MKB Bankot nemrégiben megszerző konzorcium mögött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »