Csaknem száz amerikait vádol az iráni ügyészség a Szulejmáni meggyilkolásával

Csaknem száz amerikait vádol az iráni ügyészség a Szulejmáni meggyilkolásával

2023. 01. 02.

Kilencvennégy amerikai állampolgárt vádoltak meg Iránban azzal, hogy részt vettek Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezérőrnagyának három évvel ezelőtti meggyilkolásában – jelentette be Kászim Garib Abadi, az iráni igazságszolgáltatás helyettes vezetője, az iráni Emberi Jogok Főtanácsának főtitkára, akit a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség idézett.

Ebrahim Raiszi iráni elnök az évfordulón kijelentette, hogy bosszút állnak Szulejmáni meggyilkolása miatt.
Kászim Garib Abadi a Szulejmáni megölésének harmadik évfordulójára készített televíziós interjúban elmondta, hogy a három fő vádlott Donald Trump akkori amerikai elnök, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelős Központi Parancsnokságának volt parancsnoka. Hozzátette, hogy Szulejmáni megölésének ügyében senki sem mentesül a felelősségre vonás alól.

Hangoztatta azt is, hogy nem kizárólag a most megvádolt 94 amerikai állampolgár – és bűntársaik más országokból, köztük Nagy-Britanniából és Németországból – felelősek az iráni vezérőrnagy meggyilkolásáért.

Kászim Szulejmánit az amerikai hadsereg ölte meg 2020. január 3-án dróntámadással a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett. A merényletet Teherán terrorcselekménynek minősítette.

Hírdetés

Válaszlépésként Irán 2020. január 8-án rakétákat lőtt ki az amerikai Ain al-Aszad légibázisra az iraki el-Anbár tartományban.

“Nem felejtettük el és nem feledjük Szulejmáni mártír vérét” – jelentette ki az iráni elnök. Raiszi figyelmeztette a “gyilkosokat és a (bűncselekmény) megszervezőit”, hogy bizton számíthatnak a mártír vérének megbosszulására, és “azoknak, akik a bűncselekményt elkövették, nem lesz könnyű álmuk”.

Az iráni elnök kijelentette: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet veresége a világban meglévő “amerikai hegemónia” bukásának az előjátéka.

Az iráni elnök Teherán legnagyobb imacsarnokában mondott beszédet több ezer ember előtt a Forradalmi Gárda elit alakulatának, az al-Kudsz brigádok parancsnokának emlékére tartott ünnepségen.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »