Csaknem 65 millió forintba kerül a trunki Magyar Ház újjáépítése

Csaknem 65 millió forintba (165 ezer euróba) kerül a csángóföldi Trunk település Magyar Házának újjáépítése, elkészültéig az ottani csángó gyerekeknek ideiglenesen a helyi iskolában tartanák a magyar nyelvű foglalkozásokat – mondta szerdán az MTI-nek Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCsMSz) elnöke.

A Bákó megyei Ferdinándújfalu (Nicolae Balcescu) községhez tartozó Trunk (Galbeni) Magyar Háza augusztus 11-én égett le, miután kigyulladt a szomszédos művelődési ház, amellyel közös volt a tűzfala. A lángok a Magyar Házra is átterjedtek, és az épület leégett, csak a falak maradtak. A csángó szövetség tulajdonában lévő, a magyar kormány támogatásával vásárolt és korszerűen felszerelt épületben 55 helyi gyerek részesült magyar nyelvű oktatásban.

Pogár László az MTI-vel szerdán közölte: megtörtént a kár felmérése, és statikussal is megnézették az épületet, amely újjáépíthető. A szakemberek által készített költségvetés szerint az újjáépítése és teljes felszerelése 165 ezer euróba kerül. Az összegből napelemekkel, füstérzékelő és tűzjelző berendezéssel is felszerelik az épületet, ahogy korábban is volt – mondta. A szakemberek véleménye alapján a Magyar Házat a tetőzetbe is beépített kettős fallal választják el a szomszédos művelődési háztól, tetőzetét pedig betonlapokkal erősítik, hogy elejét vegyék egy újabb tűzesetnek.

Hírdetés

Pogár László közölte: az engedélyeztetési folyamat hamarosan elkezdődik, reményei szerint novemberben a tetőzet építése is elkezdődne, hogy a téli hónapok alatt a benti munkálatokkal folytatódhasson az építkezés. Bár az építkezés az adományok beérkezésének ütemétől és az időjárástól is függ, azt szeretnék, ha a benti munkálatokkal februárra elkészülnének, és a csángó gyerekek már az újjáépített épületben kezdhetnék el a 2024/2025-ös tanév második félévét. A csángó szövetség továbbra is várja az adományokat a Magyar Ház újjáépítéséhez, Magyarországról a következő számlaszámra: 11708001-20564287 (OTP Bank Magyarország), és a csángó szövetség közösségi oldalán közzétett romániai bankszámlákra is adakozni lehet. Eddig mintegy 7 millió forint gyűlt össze, zömmel magyarországi magánadományból – mondta Pogár.

A két hete leégett trunki Magyar Házat 2019-ben vásárolták és újították fel a magyar kormány támogatásával. Egyik termében a magyar nyelvű óvodai oktatás zajlott napközis rendszerben egyesületi keretek között, a másik az iskolások délutáni magyar nyelvű oktatási programjának, a konyha és ebédlő az ingyenes étkeztetési programnak volt a helyszíne. Az ingatlan harmadik szobájában az oktatási program három pedagógusa lakott. A moldvai Trunk falu Bákótól 15 kilométerre, a Szeret folyó jobb partján fekszik. Mintegy 1200 lakosa van, nagy többségük csángó. A gyerekek a csángóföldi gyakorlat szerint román nyelven tanulnak, és a községközpontba járnak iskolába.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 35 Bákó megyei településen működteti a magyar nyelvű oktatási programot a magyar kormány támogatásával, falvanként 15 és 100 között alakul a részt vevő csángó gyermekek száma.

MTI

The post Csaknem 65 millió forintba kerül a trunki Magyar Ház újjáépítése appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »